Polévka z odřezků kapra, orestované zeleniny a vína, zjemněná smetanou, podávaná s opečenými krutony.
Ingredience:
500 g | kapra (odřezky + kostra) |
200 ml | smetany |
100 ml | bílého vína |
4 lžíce | másla |
2 lžíce | hladké mouky |
6 ks | plátků toustového chleba |
2 ks | stonků řapíkatého celeru |
2 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
1 ks | petržele |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
mletý bílý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Omyté odřezky kapra a kostru dáme do hrnce, přilijeme vodu, osolíme a pozvolna vaříme asi 30 minut, pak vývar scedím, dáme stranou, maso obereme z kostí
2. Oloupanou cibuli s očištěným celerem nakrájíme na jemno a oloupané mrkve i petržel nastrouháme na hrubo 3. V hrnci na rozehřátém másle osmahneme nakrájenou zeleninu, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme, zalijeme bílým vínem i rybím vývarem a vše povaříme zhruba 20 minut
4. Pak pro zjemnění přilijeme do polévky smetanu, dochutíme solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku, nakonec přidáme obrané kapří maso a už jen krátce polévku prohřejeme
5. Na kostičky nakrájený chleba rozložíme na plech, opečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova a podáváme k polévce.