Pokud někdo z vás nemůže lepek, rozhodně vyzkoušejte náš bezlepkový dort podle tohoto receptu. Kombinaci hrušek, slaného karamelu a lahodného krému zkrátka a jednoduše nikdo neodolá. Díky našim surovinám jej vykouzlíte raz dva, a proto se do něj může pustit opravdu kdokoli. Jediným rizikem je, že jakmile jej ochutnáte, budete jej připravovat stále dokola :-)
Ingredience:
Na korpus: | |
100 g | Univerzální směsi bez lepku Labeta |
120 g | cukru |
80 g | mletých vlašských ořechů |
40 ml | oleje |
4 lžíce | vlažné vody |
1 lžička | Kypřicího prášku bez lepku Labeta |
3 ks | vejce |
špetka soli | |
sekané vlašské ořechy na ozdobu | |
Na pošírované hrušky a sirup: | |
3 ks | hrušky |
3 ks | hvězdičky badyánu |
2 ks | celé tyčinky skořice |
300 ml | bílého suchého vína |
200 ml | vody |
2 lžíce | cukru |
Na slaný karamel: | |
100 g | cukru |
45 g | másla |
60 ml | smetany 33 % |
20 ml | vody |
1/2 lžičky | soli |
Na krém: | |
500 g | mascarpone |
150 g | másla |
5 lžic | moučkového cukru |
špetka vanilky | |
Ostatní: | |
papír na pečení + dortová forma | |
máslo na vymazání dortové formy |
Postup:
Korpus:
- Troubu předehřejeme na 150 °C. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme asi do poloviny výšky máslem.
- Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh.
- V jedné míse promícháme univerzální směs, vlašské ořechy a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Zašleháme k nim olej a vlažnou vodu.
- Přidáme suchou směs z první mísy a vymícháme. Nakonec opatrně zapracujeme sníh.
- Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm, zarovnáme a pečeme asi 30 minut. Propečení otestujeme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.
Pošírované hrušky a sirup:
- V hrnci smícháme bílé víno, vodu, cukr a koření a přivedeme k varu.
- Mezitím oloupeme hrušky a vložíme je do hrnce. Necháme lehce probublávat do změknutí, cca 10–15 minut, podle tvrdosti hrušek.
- Jakmile budou hrušky měkké, odstavíme hrnec z plotny a necháme hrušky v tekutině vychladnout.
- Vychladlé hrušky a koření vyndáme z hrnce a tekutinu, která v hrnci zbyla, zredukujeme. Vaříme, dokud se neodpaří přebytečná voda a nevznikne sirup. Ten necháme vychladnout.
Krém:
- Máslo a mascarpone vyndáme z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, ingredience musí mít pokojovou teplotu.
- Máslo vyšleháme do pěny v robotu nebo ručním mixerem (asi 10 minut). Pak po částech zašleháváme mascarpone.
- Nakonec vmícháme moučkový cukr a vanilku.
Slaný karamel:
- Smícháme cukr s vodou a vlijeme na středně rozpálenou pánev. Čekáme, až cukr zhnědne. Chvíli to trvá, ale jakmile cukr začne měnit barvu, pečlivě hlídáme, aby se nespálil.
- Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme k němu na kousky nakrájené máslo, hrnec odstavíme z plotýnky a máslo do karamelu zamícháme.
- Hrnec vrátíme zpátky na plotýnku, malým pramínkem přiléváme smetanu a mícháme. Přidáme sůl, chvíli necháme probublat a pak dáme stranou, aby karamel trochu vychladl.
Dokončení dortu:
- Korpus podélně rozřízneme na tři stejně silné části. Spodní část polijeme sirupem z pošírování, navrstvíme část krému a cukrářskou špachtlí srovnáme do roviny.
- Na krém položíme prostřední část korpusu, nalijeme na něj sirup a rozetřeme další část krému. Nahoru položíme poslední, vrchní část korpusu.
- Na vršek i strany dortu rozetřeme a pomocí cukrářské karty uhladíme další část krému. Dáme na pár minut ztuhnout do lednice a poté kartou znovu naneseme a uhladíme krém. Tento postup opakujeme, dokud nebude dortu pokrytý krémem podle našich představ.
- Dort dáme vychladit do lednice. Vlažným karamelem polijeme povrch dortu a dáme znovu vychladit do ledničky.
- Spodní část hrušek seřízneme, aby na dortu dobře seděly. Umístíme na vršek dortu a dozdobíme skořicí, badyánem a posypeme vlašskými ořechy.
Korpus, hrušky a sirup můžeme připravit den předem
Poznámka:Zdroj: www.labeta.cz