REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slavnostní bezlepkový dort s hruškami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud někdo z vás nemůže lepek, rozhodně vyzkoušejte náš bezlepkový dort podle tohoto receptu. Kombinaci hrušek, slaného karamelu a lahodného krému zkrátka a jednoduše nikdo neodolá. Díky našim surovinám jej vykouzlíte raz dva, a proto se do něj může pustit opravdu kdokoli. Jediným rizikem je, že jakmile jej ochutnáte, budete jej připravovat stále dokola :-)


Ingredience:
Na korpus:
100 gUniverzální směsi bez lepku Labeta
120 gcukru
80 gmletých vlašských ořechů
40 mloleje
4 lžícevlažné vody
1 lžičkaKypřicího prášku bez lepku Labeta
3 ksvejce
špetka soli
sekané vlašské ořechy na ozdobu
Na pošírované hrušky a sirup:
3 kshrušky
3 kshvězdičky badyánu
2 kscelé tyčinky skořice
300 mlbílého suchého vína
200 mlvody
2 lžícecukru
Na slaný karamel:
100 gcukru
45 gmásla
60 mlsmetany 33 %
20 mlvody
1/2 lžičkysoli
Na krém:
500 gmascarpone
150 gmásla
5 lžicmoučkového cukru
špetka vanilky
Ostatní:
papír na pečení + dortová forma
máslo na vymazání dortové formy

Postup:

Korpus:

  1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme asi do poloviny výšky máslem.
  2. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh.
  3. V jedné míse promícháme univerzální směs, vlašské ořechy a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Zašleháme k nim olej a vlažnou vodu.
  4. Přidáme suchou směs z první mísy a vymícháme. Nakonec opatrně zapracujeme sníh.
  5. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm, zarovnáme a pečeme asi 30 minut. Propečení otestujeme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

Pošírované hrušky a sirup:

  1. V hrnci smícháme bílé víno, vodu, cukr a koření a přivedeme k varu.
  2. Mezitím oloupeme hrušky a vložíme je do hrnce. Necháme lehce probublávat do změknutí, cca 10–15 minut, podle tvrdosti hrušek.
  3. Jakmile budou hrušky měkké, odstavíme hrnec z plotny a necháme hrušky v tekutině vychladnout.
  4. Vychladlé hrušky a koření vyndáme z hrnce a tekutinu, která v hrnci zbyla, zredukujeme. Vaříme, dokud se neodpaří přebytečná voda a nevznikne sirup. Ten necháme vychladnout.

Krém:

  1. Máslo a mascarpone vyndáme z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, ingredience musí mít pokojovou teplotu.
  2. Máslo vyšleháme do pěny v robotu nebo ručním mixerem (asi 10 minut). Pak po částech zašleháváme mascarpone.
  3. Nakonec vmícháme moučkový cukr a vanilku.

Slaný karamel:

  1. Smícháme cukr s vodou a vlijeme na středně rozpálenou pánev. Čekáme, až cukr zhnědne. Chvíli to trvá, ale jakmile cukr začne měnit barvu, pečlivě hlídáme, aby se nespálil.
  2. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme k němu na kousky nakrájené máslo, hrnec odstavíme z plotýnky a máslo do karamelu zamícháme.
  3. Hrnec vrátíme zpátky na plotýnku, malým pramínkem přiléváme smetanu a mícháme. Přidáme sůl, chvíli necháme probublat a pak dáme stranou, aby karamel trochu vychladl.

Dokončení dortu​:

  1. Korpus podélně rozřízneme na tři stejně silné části. Spodní část polijeme sirupem z pošírování, navrstvíme část krému a cukrářskou špachtlí srovnáme do roviny.
  2. Na krém položíme prostřední část korpusu, nalijeme na něj sirup a rozetřeme další část krému. Nahoru položíme poslední, vrchní část korpusu.
  3. Na vršek i strany dortu rozetřeme a pomocí cukrářské karty uhladíme další část krému. Dáme na pár minut ztuhnout do lednice a poté kartou znovu naneseme a uhladíme krém. Tento postup opakujeme, dokud nebude dortu pokrytý krémem podle našich představ.
  4. Dort dáme vychladit do lednice. Vlažným karamelem polijeme povrch dortu a dáme znovu vychladit do ledničky.
  5. Spodní část hrušek seřízneme, aby na dortu dobře seděly. Umístíme na vršek dortu a dozdobíme skořicí, badyánem a posypeme vlašskými ořechy.
Doporučení:

Korpus, hrušky a sirup můžeme připravit den předem

Poznámka:

Zdroj: www.labeta.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy