Chystáte bezlepkovou oslavu a chcete upéct opravdu luxusní dort? Kombinace skořicového korpusu, tvarohového krému a slaného karamelu vás i oslavence prostě dostane! S laskavým svolením Andrey Králové aka @BEZLEPKOV Slečny Mlsné, která recept vymyslela, upekla, vyfotila.
Ingredience:
Suroviny na dort o průměru 20 cm: | |
125 g | Pohankové mouky hladké Labeta |
80 g | cukru krupice |
40 g | Pudingu s vanilkovou příchutí bez lepku Labeta |
4 ks | vejce |
1 sáček | Skořicový cukr Labeta |
3 lžíce | teplé vody |
1 lžíce | rostlinného oleje |
1 lžička | Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta |
špetka soli | |
Slaný karamel: | |
50 g | krupicového cukru |
20 g | másla |
35 ml | 33 % smetany |
1 lžíce | vody |
1/4 lžičky | soli |
Na krém: | |
500 g | tučného tvarohu |
250 g | cream cheese |
cca 80 g | moučkový cukr nebo dle chuti |
1/2 balení | 33 % smetany |
forma na dort, ovoce a vlašské ořechy na ozdobení |
Postup:
- Nejdřív upečeme korpus k dortu; bílky vyšlehejte se solí do bílé pěny, přidejte cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte v misce s olejem a teplou vodou. V druhé míse smíchejte zbylé sypké suroviny. Do bílkového sněhu metličkou zašlehejte žloutkovou směs a poté opatrně zapracujte sypké suroviny. Těsto přendejte do dortové formy a pečte na horkovzduch na 165 °C 25 minut.
- Mezitím si připravte slaný karamel; do hrnce vložte cukr a vodu, na plotně nechte cukr zkaramelizovat, dejte stranou a rozpusťte v karamelu máslo. Hrnec dejte zpět na plotnu a na nízkém stupni pomalu zamíchávejte do směsi smetanu, nakonec přidejte sůl a nechte vychladnout.
- A také umíchejte krém; v míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem. Zapracujte cream cheese a vyšlehanou smetanu.
- Vychladlý korpus rozkrojte podélně na dvě půlky. Naplňte 1/2 krému, na který rozložte sekané vlašské ořechy a polijte slaným karamelem. Zbytek krému použijte na obmazání dortu a ozdobte slaným karamelem, ovocem a sekanými ořechy.
Recept k článku: Pohanková mouka v kuchyni – jak ji správně používat?
Poznámka:Zdroj: labeta.cz