REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč Caprese

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč inspirovaný slavným italským salátem Caprese, náplň koláče je totiž tvořena kolečky rajčat a plátky mozzarelly, což jsou hlavní suroviny tohoto salátu.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky
150 gmásla + máslo na vymazání formy
asi 4 lžícepitné vody
1 lžičkasoli
1 ksvaječný žloutek
potravinářská fólie
fazole na zatížení těsta
forma o průměru cca 25 cm
mouka na pomoučení pracovní plochy
Na dohotovení:
4-6 ksvětších rajčat
cca 300 g mozzarelly
1 lžičkasušené bazalky
čerstvě mletý, nejlépe barevný pepř
sůl
Ostatní:
olivový olej
čerstvé listy bazalky na ozdobu

Postup:
  1. Do mísy nasypeme mouku smíchanou se solí, přidáme na malé kostky pokrájené, dobře vychlazené, máslo, vypracujeme drobenku, pak přidáme vaječný žloutek a vodu, vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené v potravinářské fólii odležet v lednici tak 1 hodinu
  2. Zatím, co těsto odpočívá v lednici, nakrájíme omytá a osušená rajčata na kolečka, mozzarellu na tenčí plátky
  3. Těsto vytáhneme z lednice, na pomoučené pracovní ploše rozválíme na tenký plát, který by měl být o něco větší, než forma, tu vymažeme máslem
  4. Těsto vmáčkneme do formy tak, aby krylo i boky formy, dno propícháme na několika místech vidličkou a poklademe fazolemi, které těsto zatíží, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut
  5. Formu vytáhneme z trouby, vysypeme fazole, koláč ozdobně vyplníme rajčaty a sýrem, kolečka skládáme střídavě, částečně přes sebe, začneme od okrajů, nakonec vyplníme střed
  6. Koláč ještě dochutíme sušenou bazalkou a nejlépe čerstvě namletým černým nebo lépe barevným pepřem, osolíme a vložíme zpět do trouby
  7. Pečeme opět při 180 °C dalších 25-30 minut
  8. Koláč vytáhneme, mírně prochladlý pokapeme olivovým olejem případně ozdobíme nasekanými listy bazalky a pak rozkrájíme na dílky. Podáváme jak teplý, tak studený.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy