REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč Caprese

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč inspirovaný slavným italským salátem Caprese, náplň koláče je totiž tvořena kolečky rajčat a plátky mozzarelly, což jsou hlavní suroviny tohoto salátu.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky
150 gmásla + máslo na vymazání formy
asi 4 lžícepitné vody
1 lžičkasoli
1 ksvaječný žloutek
potravinářská fólie
fazole na zatížení těsta
forma o průměru cca 25 cm
mouka na pomoučení pracovní plochy
Na dohotovení:
4-6 ksvětších rajčat
cca 300 g mozzarelly
1 lžičkasušené bazalky
čerstvě mletý, nejlépe barevný pepř
sůl
Ostatní:
olivový olej
čerstvé listy bazalky na ozdobu

Postup:
  1. Do mísy nasypeme mouku smíchanou se solí, přidáme na malé kostky pokrájené, dobře vychlazené, máslo, vypracujeme drobenku, pak přidáme vaječný žloutek a vodu, vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené v potravinářské fólii odležet v lednici tak 1 hodinu
  2. Zatím, co těsto odpočívá v lednici, nakrájíme omytá a osušená rajčata na kolečka, mozzarellu na tenčí plátky
  3. Těsto vytáhneme z lednice, na pomoučené pracovní ploše rozválíme na tenký plát, který by měl být o něco větší, než forma, tu vymažeme máslem
  4. Těsto vmáčkneme do formy tak, aby krylo i boky formy, dno propícháme na několika místech vidličkou a poklademe fazolemi, které těsto zatíží, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut
  5. Formu vytáhneme z trouby, vysypeme fazole, koláč ozdobně vyplníme rajčaty a sýrem, kolečka skládáme střídavě, částečně přes sebe, začneme od okrajů, nakonec vyplníme střed
  6. Koláč ještě dochutíme sušenou bazalkou a nejlépe čerstvě namletým černým nebo lépe barevným pepřem, osolíme a vložíme zpět do trouby
  7. Pečeme opět při 180 °C dalších 25-30 minut
  8. Koláč vytáhneme, mírně prochladlý pokapeme olivovým olejem případně ozdobíme nasekanými listy bazalky a pak rozkrájíme na dílky. Podáváme jak teplý, tak studený.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy