REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč Caprese

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč inspirovaný slavným italským salátem Caprese, náplň koláče je totiž tvořena kolečky rajčat a plátky mozzarelly, což jsou hlavní suroviny tohoto salátu.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky
150 gmásla + máslo na vymazání formy
asi 4 lžícepitné vody
1 lžičkasoli
1 ksvaječný žloutek
potravinářská fólie
fazole na zatížení těsta
forma o průměru cca 25 cm
mouka na pomoučení pracovní plochy
Na dohotovení:
4-6 ksvětších rajčat
cca 300 g mozzarelly
1 lžičkasušené bazalky
čerstvě mletý, nejlépe barevný pepř
sůl
Ostatní:
olivový olej
čerstvé listy bazalky na ozdobu

Postup:
  1. Do mísy nasypeme mouku smíchanou se solí, přidáme na malé kostky pokrájené, dobře vychlazené, máslo, vypracujeme drobenku, pak přidáme vaječný žloutek a vodu, vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené v potravinářské fólii odležet v lednici tak 1 hodinu
  2. Zatím, co těsto odpočívá v lednici, nakrájíme omytá a osušená rajčata na kolečka, mozzarellu na tenčí plátky
  3. Těsto vytáhneme z lednice, na pomoučené pracovní ploše rozválíme na tenký plát, který by měl být o něco větší, než forma, tu vymažeme máslem
  4. Těsto vmáčkneme do formy tak, aby krylo i boky formy, dno propícháme na několika místech vidličkou a poklademe fazolemi, které těsto zatíží, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut
  5. Formu vytáhneme z trouby, vysypeme fazole, koláč ozdobně vyplníme rajčaty a sýrem, kolečka skládáme střídavě, částečně přes sebe, začneme od okrajů, nakonec vyplníme střed
  6. Koláč ještě dochutíme sušenou bazalkou a nejlépe čerstvě namletým černým nebo lépe barevným pepřem, osolíme a vložíme zpět do trouby
  7. Pečeme opět při 180 °C dalších 25-30 minut
  8. Koláč vytáhneme, mírně prochladlý pokapeme olivovým olejem případně ozdobíme nasekanými listy bazalky a pak rozkrájíme na dílky. Podáváme jak teplý, tak studený.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy