Sladké smažené koblížky obalené ve skořicovém cukru, servírované s jahodami a jogurtovou pěnou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na koblížky: | |
400 g | polohrubé mouky |
100 g | skořicového cukru na obalení |
45 g | moučkového cukru |
25 g | droždí |
220 ml | vlažného mléka |
2 ks | žloutky |
1 ks | citrónu |
1 lžička | soli |
Na jogurtovou pěnu: | |
250 g | rostlinné šlehačky |
200 g | bílého jogurtu |
50 g | moučkového cukru |
1 sáček | vanilkového cukru |
1/2 ks | vanilkového lusku |
kůra z 1 ks citrónu | |
Na jahody: | |
500 g | jahod |
80 g | moučkového cukru |
snítka máty |
Postup:
1. Droždí rozmícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a vymícháme kvásek, ten necháme asi 15 minut vykynout
2. Vykynutá kvásek promícháme s ostatními, výše uvedenými, surovinami v kypré těstíčko a necháme 30 minut dále kynout
3. Jakmile nám těsto vykyne, těsto vyválíme na 2 cm vysoký plát a kulatou formičkou o průměru 4,5 cm vykrajujeme jednotlivé minikoblížky
4. Chvilku je necháme odpočinout, pak je smažíme, v dobře rozpáleném oleji, z obou stran, dozlatova
5. Hotové usmažené koblížky necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru.
Příprava jogurtové pěny:
Smetanu vyšleháme do tuha společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkou, dobře promícháme s jogurtem a necháme vychladit.
Příprava jahod:
Omyté a dobře okapané jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s moučkovým cukrem a nasekanou mátou.