Ochucené plátky skopové kýty dušené na cibuli s žampióny.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
600 g | skopové kýty |
150 g | žampiónů |
50 g | tuku |
20 g | hladké mouky |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | cibule |
1 lžička | másla |
hnědá kůrka z 1 krajíčku chleba | |
sůl | |
voda (vývar) na podlití |
Postup:
1. Česnek oloupeme a rozetřeme se solí 2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno 3. Žampióny očistíme a nakrájíme na tenké plátky 4. Maso vykostíme, zbavíme přebytečného tuku, opláchneme, osušíme, nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem se solí a obalíme v hladké mouce 5. Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, po obou stranách opečeme plátky masa, přidáme rozlámanou chlebovou kůrku, podlijeme mírně horkou vodou (vývarem) a zakryté dusíme podle potřeby za občasného podlévání do poloměkka 6. K poloměkkému masu přidáme nakrájené žampióny a dusíme do změknutí masa 7. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, podlijeme a za stálého míchání dobře povaříme 8. Do hotové šťávy zamícháme máslo, maso dáme zpět a již jen prohřejeme.
Doporučení:– Podáváme např. s vařenými bramborami, rýží nebo špagetami.
Poznámka:– Vývar z kostky si připravíme podle návodu výrobce nebo použijeme čerstvý (viz vývar-polévky).