V horkém oleji smažené trubičky plněné různými sladkými náplněmi.
Ingredience:
Na těsto na trubičky: | |
500 g | hladké mouky "00" |
40 g | rozpuštěného vepřového sádla |
25 g | cukru krupice |
200 ml | červeného vína |
olej nebo sádlo na smažení | |
Na sladkou náplň: | |
500 g | ricotty |
150 g | moučkového cukru |
50 g | nasekané tmavé čokolády |
50 g | nasekaných pistácií |
2 lžíce | pomerančového kompotu |
2 lžičky | smíšené kandované citrusové kůry |
Ostatní: | |
forma na vykrajování o průměru 8 cm | |
mouka na pracovní plochu | |
formičky na trubičky |
Postup:
1. V míse spolu mícháme mouku s vepřovým sádlem, cukrem a vínem, zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto
2. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše plát silný 2 mm, z kterého pomocí formy vykrájíme kolečko o průměru 8 cm, mělo by se nám podařit vykrájet 12 kousků
3. Jednotlivá plátky těsta obtočíme kolem nerezového válce – formičky na trubičky tak, aby se konce spojily a mohly se dobře přitisknout k sobě, formičky před tím potřeme trochou sádla nebo oleje
4. Poté je smažíme v rozpáleném oleji na 180 °C do křupava, po usmažení je necháme okapat na savém papíru
5. Připravíme si sladkou náplň; vyšleháme ricottu s cukrem do hladkého krému, přidáme čokoládu, lžíci pomerančového kompotu, kandovanou kůru a 25 g pistácií
6. Každou cannolu naplníme ochuceným ricottovým krémem, jeden z konců cannoli namočíme do pistácií a druhý do pomerančového kompotu
8. Cannoli nakonec položíme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Samozřejmě opět existuje mnoho variant sladké náplně, stejně tak se konce máčejí například v cukrářské barevné rýži, čokoládě, kandovaném ovoci, apod.
Poznámka:Ricotta – Italský sýr podobný tvarohu. Zhotovuje se z kozího nebo kravského mléka a používá se zejména při přípravě sladkých jídel a do pomazánek. U nás se často nahrazuje lučinou. Vyrábí se ze syrovátky. Je velmi snadno stravitelná, vhodná i pro kojence a nemocné. Má vysokou nutriční hodnotu, nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin. Mezi všemi mléčnými výrobky je to produkt s nejmenším obsahem tuku.