REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiterol

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem právě z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se vlastně o kuličky nebo věnečky odpalovaného těsta plněné různými náplněmi (pudinkem, šlehačkou ..), často přelité čokoládovou polevou a servírované se zmrzlinou.


Ingredience:
Na těsto:
125 ghladké mouky
60 gmásla
250 mlvody
3 ksvejce
špetka soli
Na náplň:
500 mlmléka
1 sáčekvanilkového pudinku
1-2 lžícemásla
1 ksvanilkového lusku
cukr moučka dle chuti
Na čokoládovou polevu:
1 ksčokolády na vaření
1-2 lžícemásla
mléko na zředění

Postup:

1. Nejprve si připravíme odpalované těsto; vodu a máslo si zahřejeme v hrnci, jakmile začne voda vřít, přidáme špetku soli a prosátou hladkou mouku, mícháme tak dlouho až se těsto začne odlepovat od stěn hrnce, pak ho stáhneme ze zdroje tepla a přendáme do misky
2. Ve druhé misce rozšleháme 3 ks vejce a po částech je zapracujte do těsta, těsto naplníme do cukrářského zdobítka, na plech vyložený pečícím papírem tvoříme kolečka, věnečky šneky či pusinky
3. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20 minut, pak teplotu snížíme, a aby těsto nespadlo, musíte ho nechat ještě pět minut dojít v teple (po upečení stačí pootevřít dvířka trouby a nechat upečené tvary pomalu vychladnout)
4. Připravíme si krém; 2/
3 mléka dáme vařit, zbylou 1/
3 smícháme s vanilkovým pudinkem, směs dáme do vařícího mléka, podle chuti osladíme a omastíme máslem, nakonec přidáme semínka vanilky, mícháme do ztuhnutí, pak krém necháme vychladnout
5. Tvary po upečení a vychladnutí příčně rozkrojíme a spodní část naplníme krémem, těsto opět spojíme
6. Čokoládu na vaření necháme rozpustit ve vodní lázni, přidáme trochu másla a nastavíme mlékem, aby čokoláda zřídla
7. Jednotlivé dezertíky máčíme v čokoládě a nejlépe ihned podáváme.

Poznámka:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy