REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiterol

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem právě z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se vlastně o kuličky nebo věnečky odpalovaného těsta plněné různými náplněmi (pudinkem, šlehačkou ..), často přelité čokoládovou polevou a servírované se zmrzlinou.


Ingredience:
Na těsto:
125 ghladké mouky
60 gmásla
250 mlvody
3 ksvejce
špetka soli
Na náplň:
500 mlmléka
1 sáčekvanilkového pudinku
1-2 lžícemásla
1 ksvanilkového lusku
cukr moučka dle chuti
Na čokoládovou polevu:
1 ksčokolády na vaření
1-2 lžícemásla
mléko na zředění

Postup:

1. Nejprve si připravíme odpalované těsto; vodu a máslo si zahřejeme v hrnci, jakmile začne voda vřít, přidáme špetku soli a prosátou hladkou mouku, mícháme tak dlouho až se těsto začne odlepovat od stěn hrnce, pak ho stáhneme ze zdroje tepla a přendáme do misky
2. Ve druhé misce rozšleháme 3 ks vejce a po částech je zapracujte do těsta, těsto naplníme do cukrářského zdobítka, na plech vyložený pečícím papírem tvoříme kolečka, věnečky šneky či pusinky
3. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20 minut, pak teplotu snížíme, a aby těsto nespadlo, musíte ho nechat ještě pět minut dojít v teple (po upečení stačí pootevřít dvířka trouby a nechat upečené tvary pomalu vychladnout)
4. Připravíme si krém; 2/
3 mléka dáme vařit, zbylou 1/
3 smícháme s vanilkovým pudinkem, směs dáme do vařícího mléka, podle chuti osladíme a omastíme máslem, nakonec přidáme semínka vanilky, mícháme do ztuhnutí, pak krém necháme vychladnout
5. Tvary po upečení a vychladnutí příčně rozkrojíme a spodní část naplníme krémem, těsto opět spojíme
6. Čokoládu na vaření necháme rozpustit ve vodní lázni, přidáme trochu másla a nastavíme mlékem, aby čokoláda zřídla
7. Jednotlivé dezertíky máčíme v čokoládě a nejlépe ihned podáváme.

Poznámka:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy