REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiterol

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem právě z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se vlastně o kuličky nebo věnečky odpalovaného těsta plněné různými náplněmi (pudinkem, šlehačkou ..), často přelité čokoládovou polevou a servírované se zmrzlinou.


Ingredience:
Na těsto:
125 ghladké mouky
60 gmásla
250 mlvody
3 ksvejce
špetka soli
Na náplň:
500 mlmléka
1 sáčekvanilkového pudinku
1-2 lžícemásla
1 ksvanilkového lusku
cukr moučka dle chuti
Na čokoládovou polevu:
1 ksčokolády na vaření
1-2 lžícemásla
mléko na zředění

Postup:

1. Nejprve si připravíme odpalované těsto; vodu a máslo si zahřejeme v hrnci, jakmile začne voda vřít, přidáme špetku soli a prosátou hladkou mouku, mícháme tak dlouho až se těsto začne odlepovat od stěn hrnce, pak ho stáhneme ze zdroje tepla a přendáme do misky
2. Ve druhé misce rozšleháme 3 ks vejce a po částech je zapracujte do těsta, těsto naplníme do cukrářského zdobítka, na plech vyložený pečícím papírem tvoříme kolečka, věnečky šneky či pusinky
3. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20 minut, pak teplotu snížíme, a aby těsto nespadlo, musíte ho nechat ještě pět minut dojít v teple (po upečení stačí pootevřít dvířka trouby a nechat upečené tvary pomalu vychladnout)
4. Připravíme si krém; 2/
3 mléka dáme vařit, zbylou 1/
3 smícháme s vanilkovým pudinkem, směs dáme do vařícího mléka, podle chuti osladíme a omastíme máslem, nakonec přidáme semínka vanilky, mícháme do ztuhnutí, pak krém necháme vychladnout
5. Tvary po upečení a vychladnutí příčně rozkrojíme a spodní část naplníme krémem, těsto opět spojíme
6. Čokoládu na vaření necháme rozpustit ve vodní lázni, přidáme trochu másla a nastavíme mlékem, aby čokoláda zřídla
7. Jednotlivé dezertíky máčíme v čokoládě a nejlépe ihned podáváme.

Poznámka:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy