REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiterol

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem právě z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se vlastně o kuličky nebo věnečky odpalovaného těsta plněné různými náplněmi (pudinkem, šlehačkou ..), často přelité čokoládovou polevou a servírované se zmrzlinou.


Ingredience:
Na těsto:
125 ghladké mouky
60 gmásla
250 mlvody
3 ksvejce
špetka soli
Na náplň:
500 mlmléka
1 sáčekvanilkového pudinku
1-2 lžícemásla
1 ksvanilkového lusku
cukr moučka dle chuti
Na čokoládovou polevu:
1 ksčokolády na vaření
1-2 lžícemásla
mléko na zředění

Postup:

1. Nejprve si připravíme odpalované těsto; vodu a máslo si zahřejeme v hrnci, jakmile začne voda vřít, přidáme špetku soli a prosátou hladkou mouku, mícháme tak dlouho až se těsto začne odlepovat od stěn hrnce, pak ho stáhneme ze zdroje tepla a přendáme do misky
2. Ve druhé misce rozšleháme 3 ks vejce a po částech je zapracujte do těsta, těsto naplníme do cukrářského zdobítka, na plech vyložený pečícím papírem tvoříme kolečka, věnečky šneky či pusinky
3. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20 minut, pak teplotu snížíme, a aby těsto nespadlo, musíte ho nechat ještě pět minut dojít v teple (po upečení stačí pootevřít dvířka trouby a nechat upečené tvary pomalu vychladnout)
4. Připravíme si krém; 2/
3 mléka dáme vařit, zbylou 1/
3 smícháme s vanilkovým pudinkem, směs dáme do vařícího mléka, podle chuti osladíme a omastíme máslem, nakonec přidáme semínka vanilky, mícháme do ztuhnutí, pak krém necháme vychladnout
5. Tvary po upečení a vychladnutí příčně rozkrojíme a spodní část naplníme krémem, těsto opět spojíme
6. Čokoládu na vaření necháme rozpustit ve vodní lázni, přidáme trochu másla a nastavíme mlékem, aby čokoláda zřídla
7. Jednotlivé dezertíky máčíme v čokoládě a nejlépe ihned podáváme.

Poznámka:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy