Základní recept na sekanou z umletého vepřového a hovězího masa.
Ingredience:
1 kg | mletého vepřového a hovězího masa |
4 ks | vajíček |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | rohlíků (žemlí) |
1 ks | středně velké cibule |
mletý pepř | |
majoránka | |
drcený kmín | |
sůl | |
strouhanka | |
sádlo na vymazání pekáče | |
voda |
Postup:
1. Starší rohlíky namočíme do vody, po chvíli z nich vymačkáme přebytečnou vodu
2. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek prolisujeme
3. Mleté maso smícháme s vejci, rozmočenými rohlíky (žemlí), cibulí a česnekem, dochutíme, dle chuti, kořením, osolíme
4. Vytvarujeme jednu vetší nebo dvě menší šišky které obalíme ve strouhance, dáme na sádlem vymazaný pekáč a trochu podlijeme vodou
5. Zvolna pečeme v troubě předehřáté na 180-190 °C, asi 90 minut, občas sekanou poléváme výpekem, případně podléváme vlažnou vodou.