REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekaná z červené čočky a ořechů podle Zeda Střížka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V hovězí věříme, hlásá legendární burgrárna Sugar Daddy by Bejzment. Nicméně na své si tu přijdou i vegetariáni. Čočková sekaná od Zeda je vážně top a pokud máte chuť na maso, vyzkoušejte si i její masovou verzi. Tak jdeme na to!


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
100 gčervené čočky
100 glískových oříšků
100 gvlašských oříšků
100 gžampionů
50 gmáslo
100 mlvody
4 lžícesekané petrželky
2 lžícevegetariánský worcesteru
2 lžícerajčatového protlaku
2 lžičkykari
2 lžičkysoli
2 ksstonky celerové nati
1 ksvelká karotka
1 ksvelká cibule
1 ksvejce

Postup:
  1. Čočku namočíme do studené vody a necháme bobtnat 1 hodinu. Nameleme oříšky a dáme do velké misky. Karotku, celer, cibuli a žampiony nakrájíme najemno nebo je rozsekáme v kuchyňském robotu.
  2. Rozpálíme máslo ve větší pánvi, přidáme nasekanou zeleninu a restujeme na mírném ohni cca 5 minut. Do zeleninové směsi přidáme kari a vaříme další minutu, stáhneme z tepla a necháme vychladnout.
  3. Scedíme nabobtnalou čočku a vmícháme do hotové zeleninové směsi. Přidáme mleté ořechy, protlak, vegetariánský worcester, vejce, sůl, nasekanou petrželku a vodu.
  4. Troubu předehřejeme na 190 °C. Pekáček nebo pečící formu vymažeme máslem, vložíme pečící papír a hotovou směs rovnoměrně rozetřeme.
  5. Sekanou pečeme hodinu až hodinu a čtvrt přikrytou hliníkovou folií. Po upečení necháme sekanou odpočinout 15 minut, otočíme a sundáme pečící papír. Nakrájíme na cca 2 cm silné plátky a ozdobíme čerstvými brusinkami.
Doporučení:

Tip Zeda Střížka: Stejný postup lze použít i na masovou variantu, kdy místo čočky přidáme mleté maso v poměru 50 % hovězí maso a 50 % vepřové maso.

Zdroj: Zed Střížek, Sugar Daddy by Bejzment, www.bejzment.cz

Poznámka:

A pokud už Vás nebaví stále vařit doma, objednejte si přímo v restauraci Sugar Daddy by Bejzment, Na Bělidle 31, Praha 5 – Smíchov. Více informací na www.bejzment.cz! Těšíme se na Vás!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy