Klasická masová sekaná upečená dozlatova, plněná natvrdo uvařenými vejci.
Ingredience:
650 g | mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího) |
4 ks | vejce |
2 ks | cibule |
1 ks | den staré žemle (rohlíku) |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Žemli namočíme do studené vody, vytáhneme ji a důkladně vymačkáme
2. Oloupanou cibuli nasekáme na drobné kostičky
3. Smícháme spolu mleté maso, cibuli, nadrobenou žemli a dvě vejce, směs osolíme a okořeníme pepřem
4. Z masové směsi vyválíme ovál, do jeho středu položíme dvě natvrdo uvařená vejce, ze všech stran dobře uzavřeme a vypracujeme masovou šišku
5. Pekáč vymažeme sádlem, vložíme do něj šišku sekané, mírně podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C tak 45 minut, až maso pěkně zezlátne, během pečení přeléváme šišku výpekem a dle potřeby podléváme vlažnou vodu.