Šiška z mletého masa upečená nejprve v alobalu, pak dopečená rozbalená pěkně na barvu, plněné dlouhými párky nebo klobáskami.
Ingredience:
1-1,2 kg | mletého masa (vepřové a hovězí 1:1) |
100 g | solamylu |
1 kelímek | šlehačky |
1-2 lžíce | plnotučné hořčice |
2-4 ks | dlouhé párky nebo klobásky |
1-2 ks | stroužky česneku |
majoránka | |
pepř | |
sůl | |
alobal na zabalení a tuk na potření alobalu |
Postup:
1. Pomleté maso osolíme, smícháme se šlehačkou a zahustíme solamylem, směs rozdělíme na dvě stejné poloviny
2. Na půlku masa klademe pérky nebo klobásky, ty “přikryjeme” druhou půlkou připraveného masa, utvoříme pěkný bochánek, který ještě potřeme hořčicí
3. Připravenou šišku zabalíme do alobalu potřeného tukem a dáme péct
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 1 hodinu, během pečení sekanou podléváme vodou, pak sekanou opatrně rozbalíme a dopečeme ji pěkně na barvu dozlatova, což bude trvat dalších cca 30 minut
5. Sekanou podáváme nakrájenou na plátky, teplou s bramborem nebo bramborovou kaší, studenou s čerstvým chlebem a kyselými okurky.
Do sekané můžeme přidat k párkům i vejce uvařená na tvrdo, špenát, kopřivy …