REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekaná dobrotami plněná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na opravdu skvělou sekanou napsaný osobitým způsobem paní Naďou Indruchovou.


Ingredience:
500 gmletého vepřového masa (možno i mix hovězí + vepřové)
1 malá plechovkakukuřiček Bonduelle
1 baleníbaby špenátu (lze nahradit mraženým listovým, mangoldem atd.)
1/2 kelímkusmetany 30 % (v dietnější verzi dáme smetanu na vaření)
2 ksnožičky dobré klobásky (měla jsem drůbeží s tvarůžkama)
1 kskostky bujónu (já jsem dala houbového), ale toto lze vynechat
2 lžíceplnotučná či dijonská hořčice
paprikové koření
citronový pepř
baby karotka
sůl
a ještě: pevný alobal a lžíci oleje na jeho potření, voda na podlití

Postup:

1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme smetanu, koření, řádně prohňácáme a dáme v uzavíratelné nádobě do lednice, ideálně přes noc
2. V den D si připravíme dostatečně velký obdélník alobalu, který potřeme olejem, před tím se ochutnáním mleté směsi přesvědčíme, zda jí nic nechybí, eventuálně dochutíme a dokořeníme
3. Nyní na naolejovaný alobal rozprostřeme mletou směs, ideálně do obdélníkového útvaru, potřeme hořčicí a poklademe náplní z kukuřice, klobásky, špenátu a karotky
4. Teď do sebe kopneme paňáčka nějakého dobrého truňku, protože nastanou nervy … budeme motat a tvarovat šišku … těm, co to budou dělat, nezávidím … ale my to nevzdáme a pomáháme si tím alobalem … jde to, věřte mi
5. Po sakrování a proklínání autorky recrptu, máme šišku … heuréka!
6. Po obvodu šišky rozdrobíme kostku bujónu (ale nemusíme)
7. Alobal pečlivě uzavřeme do tvaru gondoly, ať nám nevyteče výborná šťávička, gondolu přendáme do pekáčku, do poloviny gondoly nalijeme vodu, kterou dle potřeby v průběhu pečení doléváme
8. Pečeme na 220 °C (horkovzduch) cca 1 hodinu, poté alobal, majíce na tlapkách chňapky, obezřetně rozevřeme, nasajeme úžasnou vůni a vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 180 °C a ještě 15 minut dopečeme kůrčičku.
9. Tato sekaná je dobrá jak teplá, s brambůrkami přelitými tou vynikající šťávičkou, tak i po studenu s chlebem … hezky vypadá i jako součást obložené mísy.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy