REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekaná dobrotami plněná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na opravdu skvělou sekanou napsaný osobitým způsobem paní Naďou Indruchovou.


Ingredience:
500 gmletého vepřového masa (možno i mix hovězí + vepřové)
1 malá plechovkakukuřiček Bonduelle
1 baleníbaby špenátu (lze nahradit mraženým listovým, mangoldem atd.)
1/2 kelímkusmetany 30 % (v dietnější verzi dáme smetanu na vaření)
2 ksnožičky dobré klobásky (měla jsem drůbeží s tvarůžkama)
1 kskostky bujónu (já jsem dala houbového), ale toto lze vynechat
2 lžíceplnotučná či dijonská hořčice
paprikové koření
citronový pepř
baby karotka
sůl
a ještě: pevný alobal a lžíci oleje na jeho potření, voda na podlití

Postup:

1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme smetanu, koření, řádně prohňácáme a dáme v uzavíratelné nádobě do lednice, ideálně přes noc
2. V den D si připravíme dostatečně velký obdélník alobalu, který potřeme olejem, před tím se ochutnáním mleté směsi přesvědčíme, zda jí nic nechybí, eventuálně dochutíme a dokořeníme
3. Nyní na naolejovaný alobal rozprostřeme mletou směs, ideálně do obdélníkového útvaru, potřeme hořčicí a poklademe náplní z kukuřice, klobásky, špenátu a karotky
4. Teď do sebe kopneme paňáčka nějakého dobrého truňku, protože nastanou nervy … budeme motat a tvarovat šišku … těm, co to budou dělat, nezávidím … ale my to nevzdáme a pomáháme si tím alobalem … jde to, věřte mi
5. Po sakrování a proklínání autorky recrptu, máme šišku … heuréka!
6. Po obvodu šišky rozdrobíme kostku bujónu (ale nemusíme)
7. Alobal pečlivě uzavřeme do tvaru gondoly, ať nám nevyteče výborná šťávička, gondolu přendáme do pekáčku, do poloviny gondoly nalijeme vodu, kterou dle potřeby v průběhu pečení doléváme
8. Pečeme na 220 °C (horkovzduch) cca 1 hodinu, poté alobal, majíce na tlapkách chňapky, obezřetně rozevřeme, nasajeme úžasnou vůni a vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 180 °C a ještě 15 minut dopečeme kůrčičku.
9. Tato sekaná je dobrá jak teplá, s brambůrkami přelitými tou vynikající šťávičkou, tak i po studenu s chlebem … hezky vypadá i jako součást obložené mísy.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy