REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šašlik II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pravý kavkazský šašlik je ze skopového masa. O jeho rozšíření se zasloužily kozáci, kteří je převzali od kavkazských Tatarů. V 19. století se objevil pokrm v Moskvě a od té doby se rozšířil do celého světa. Dnes se na jeho přípravu používá vepřové maso, hovězí, kuřecí, i krůtí. Napichují se také kousky ovoce, nebo houby. Také marinády jsou různé …


Ingredience:
600 gkrkovice
4 ksmenší rajčata
2 kscibule
1 ksčervené papriky
1 kszelené papriky
červené víno
pepř
olej
sůl
jehly na grilování

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky, promícháme s cibulí nakrájenou na kroužky, osolíme, opepříme, zakápneme červeným vínem a olejem, necháme v lednici alespoň 12 hodin odležet
2. Druhý den napichujeme na jehly střídavě kousky masa, cibule, rajčat a paprik
3. Grilujeme nebo pečeme v troubě a potíráme marinádou, ve které bylo maso naloženo.

Doporučení:

Podáváme s chlebem, brambory nebo rýží.

Poznámka:

Šašlík má mnoho obměn. Jeho původ spadá až do středověku, kdy první šašlíky připravovali Turci nebo Tataři. Traduje se, že vojáci napichovali kousky skopového masa na meče z ukořistěných skopců (muslimové vepřové nejedí) a opékali nad ohněm s kousky cibule a paprikami.Autor fotografie i receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy