Dezert z povařeného rybízu, cukru, želatiny a šumivého vína.
Ingredience:
300 g | červeného rybízu |
200 g | přírodního krupicového cukru |
550 ml | šumivého vína |
4 ks | plátků želatiny |
Postup:
1. Plátky želatiny namočíme do studené vody
2. Většinu očištěného rybízu vsypeme do kastrůlku s krupicovým cukrem a 50 ml šumivého vína, přivedeme k varu, necháme asi 5 minut probublávat, až se rybíz rozvaří, poté propasírujeme přes síto, abychom odstranili semínka
3. Z plátků želatiny vymačkáme vodu, rozpustíme v horkém rybízovém pyré, opatrně přilijeme zbylé víno a odstraníme případnou pěnu
4. Pak trochu pyré rozlijeme do 6 misek, necháme několik hodin usadit, potom ho posypeme zrnky rybízu a zalijeme dalším pyré, postup ještě jednou zopakujeme a želé pak necháme přes noc tuhnou
5. Před podáváním misku krátce namočíme do horké vody a želé vyklopíme na talířek a podáváme se zbylým rybízem.
Můžeme doplnit šlehačkou nebo zakysanou smetanou se sušenkami.