Zeleninový krém z rozmixovaných rajčat, papriky, česneku a krajíčků chleba, dochucený olivovým olejem a vinným nebo jablečným octem, servírovaný vychlazený ozdobený na kostičky nakrájenými nebo nastrouhanými vejci uvařenými na tvrdo, kousky sušené šunky, nadrobno pokrájenou cibulí a nasekaným zeleným pepřem.
Ingredience:
8 ks (1 kg) | zralých rajčat |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | krajíce den starého chleba |
1 ks | zelené masité papriky |
asi 125 ml | olivového oleje |
bílý vinný ocet nebo jablečný ocet | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
natvrdo uvařená vejce, nastrouhaná nebo nakrájená na drobné kostičky | |
kousky sušené šunky (Serrano) | |
nadrobno nasekaná cibule | |
nasekaný zelený pepř |
Postup:
1. Horní část rajčat nařízneme nožem do kříže, pak je spaříme horkou vodou, zprudka zchladíme studenou, oloupeme je a vložíme do nádoby mixéru
2. Do mixéru přidáme i oloupané stroužky česneku, papriku zbavenou jadřince a rozkrojenou na čtvrtiny a na kostičky rozkrájené plátky chleba chvíli namočené ve vodě
3. Vše mírně osolíme, zakápneme částí olivového oleje, také trochou vody, zapneme mixér a chvíli všechny suroviny mixujeme na krém
4. Ochutnáme, případně dosolíme, necháme v lednici chvíli vychladit
5. Jednotlivé porce salmorejo podáváme ozdobené na kostičky nakrájenými nebo nastrouhanými vejci uvařenými na tvrdo, kousky sušené šunky, nadrobno pokrájenou cibulí a nasekaným zeleným pepřem.
V některých receptech se polévka ještě doplňuje o kousky tuňáka a vejce se nestrouhá, ale krájí na kolečka.