Kapustičkový salát s opečenou slaninou, bílým pečivem a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
Pro 6 osob: | |
1 kg | malých kapustiček rozebraných na lístky |
200 g | staršího bílého pečiva |
80 ml | olivového oleje |
2 hrsti | hladkolisté petrželky |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
1,5 lžíce | citronové šťávy |
1 lžička | cukru krupice |
6 ks | plátků slaniny |
1 ks | stroužku česneku |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Lžíci olivového oleje rozehřejeme v pánvi, přidáme, na kousky natrhané bílé pečivo a opékáme 5 minut dozlatova
2. Pak přidáme oloupaný, rozetřený stroužek česneku, najemno nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, mletý pepř, opékáme ještě asi 1 minutu, vyjmeme z pánve a odložíme
3. Pánev rozpálíme na maximum, přidáme slaninu, 3 minuty ji opékáme, aby zkřupavěla, vyndáme ji a dáme stranou
4. Listy kapustičky vsypeme do vroucí osolené vody, po minutě je zchladíme pod proudem studené vody, necháme okapat, smícháme s opečenými kousky pečiva, nalámanou slaninou a na drobno nasekanou petrželkou
5. Zbylý olej smícháme s citronovou šťávou, cukrem, přelijeme dresinkem a podáváme.
Salát je dobrý i k pečeným masům.