Přílohový salát připravený z nastrouhaného hlávkového zelí spařeného horkou vodou, pak promíchaného s dalšími surovinami, salát zalitý sladkokyselým nálevem, po odležení v lednici servírovaný ochucený pepřem a solí, promíchaný s čerstvě nasekanou petrželkou.
Ingredience:
500 g | hlávkového červeného zelí |
6-8 ks | větších ředkviček |
1-2 hrsti | nasekané zelené natě jarní cibulky |
1-2 hrsti | listů petrželky |
Na zálivku: | |
2 lžíce | citronové šťávy |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | cukru |
0,2 l | vody |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
mírně osolená voda na spaření hlávkového zelí |
Postup:
1. Dobře očištěnou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na hrubší nudličky, přelijeme vařící osolenou vodou a necháme zakryté asi 5 minut, pak zelí zcedíme a necháme důkladně okapat
2. Do mísy dáme připravené zelí, na jemno na kolečka nakrájené ředkvičky a nadrobno posekanou nať jarní cibulky
3. Vše zalijeme zálivkou připravenou z vody, citrónové šťávy, cukru, soli, oleje a zlehka promícháme 4. Salát necháme uležet a vychladit v lednici, pak do něj zamícháme lístky čerstvě nasekané petrželky, okořeníme pepřem, případně osolíme a ihned podáváme.