Talíř vyskládaný plátky rajčat a mozzarelly, parmské šunky nebo uzeného lososa, přelitý olivovým olejem a estragonovým octem, servírovaný ozdobený bylinkami.
Ingredience:
500 g | rajčat |
100 g | plátky parmské šunky nebo uzeného lososa |
6 lístků | jitrocele nebo listků z jahodníku |
1 svazek | bazalky |
1 balení | mozzarelly v sáčku s nálevem |
panenský olivový olej | |
estragonový ocet | |
čertsvě namletý pepř | |
mořská sůl | |
petrželka |
Postup:
1. Pod studenou tekoucí vodou opláchnutá rajčata necháme okapat, pak je nakrájíme na tenká kolečka
2. Mozzarellu pokrájíme na tenké plátky
3. Plátky rajčat upravíme na dezertní talířky spolu se sýrem a šunkou nebo lososem, posypeme je na drobno nasekanou bazalkou a petrželkou, jitrocelem a jemně osolíme
4. Jednotlivé porce nakonec pokapeme octem a olejem, posypeme čerstvě namletým pepřem
5. Necháme odležet asi 30 minut v lednici.
Tento salát má mnoho variant a podob, někdy se používají malé kuličky mozzarelly, které se nechávají v celku. Oblíbenou součástí salátu Caprese (Capresse) bývají i zelené nebo černé olivy, čerstvé fíky …