REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýžový salát s plody moře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Salát z uvařené rýže, zeleniny, plodů moře, pórku, krabích tyčinek a oliv, dochucený zalivkou.


Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby:
150 gzmrazené zeleniny (mrkev, hrášek, květák)
100 grýže (1 l vody)
100 gkrabích tyčinek (surimi)
100 gzmrazených plodů moře
50 gpórku (jen bílou část)
8 ksčerných oliv bez pecek
1 ksbobkového listu
sůl
Zálivka:
2 lžíceoleje
několik kapek citrónové šťávy
bílý mletý pepř
sůl

Postup:

1. Před vařením rýži proplachujeme teplou vodou (tak dlouho, dokud neodtéká skoro průzračná voda – zbavíme ji tak nečistot a škrobu, nebude potom po uvaření lepkavá), dáme ji do vroucí osolené vody a na mírném plameni vaříme pod pokličkou doměkka (asi 15 minut)
2. Rýži odstavíme,scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
3. Plody moře vaříme 5 minut v osolené vodě(250 ml) s bobkovým listem, pak scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme je na menší kousky
4. Zvlášť povaříme v osolené vodě zmrazenou zeleninovou směs a po změknutí ji scedíme a také necháme vychladnout
5. Do salátové mísy dáme uvařenou rýži, nakrájené plody moře, na menší kostičky nakrájené krabí tyčinky, uvařenou zeleninu, na tenká kolečka nakrájený pórek a na půlky nakrájené olivy
6. Olej smícháme s několika kapkami citrónové šťávy,ochutíme mletým pepřem, špetkou soli, přidáme do salátu a zlehka vše promícháme.

Doporučení:

– Salát podáváme dobře vychlazený.- Rýži vaříme ve větším kastrolku, aby mohla nabobtnat a rozložila se v co nejtenčí vrstvu (jinak by se spodní vrstva uvařila rychleji a byla by měkká a lepkavá).

Poznámka:

– Během vaření rýži nemícháme, protože mícháním se na dně usazuje škrob a rýže by se mohla připálit.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy