Rýže zalitá vývarem, podušená v hrnci, ochucená cibulí, olejem, klíčky různých semínek, paprikou a pórkem, servírovaná jako zdravá příloha.
Ingredience:
300 g | rýže |
400 g | směsi naklíčených semínek (pohanka, obilí, cizrna ...) |
500 ml | vývaru |
2 ks | papriky |
2 ks | červené cibule |
1 ks | menšího pórku |
petrželka (popřípadě i jené bylinky) | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Rýži důkladně propláchneme studenou vodou, necháme okapat
2. Propláchlou rýži zalijeme 400 ml vývaru, zakápneme trochu oleje, přidáme oloupanou červenou cibuli nakrájenou na plátky
3. Na slabším zdroji tepla dusíme pod poklicí (bez míchání), dokud se všechna tekutina nevsákne 4. Přidáme směs naklíčených semínek, nakrájené papriky a pórek, dochutíme pepřem, zalijeme zbylým vývarem, dobře promícháme a přikryjeme poklicí
5. Vše pomalu dusíme dalších 5 minut, poté přidáme nasekanou petrželku nebo i další bylinky, znovu promícháme a v případě potřeby podlijeme co nejmenším množstvím vody
6. Odstavíme z ohně a přikryté poklicí necháme cca 10 minut stát.
Nevíte jak naklíčit různé luštěniny, obilí či jiná semena? Návod najdete v naší škole vaření v článku: Klíčení luštěnin, obilí i jiných semínek, například řeřichy.