Základní recept pro výrobu džemu z čerstvého rybízu.
Ingredience:
Na 1 kg ovoce: | |
1000 g | červeného rybízu |
500 g | cukru krystal |
1/2 ks | balíčku želírovacího přípravku např. Pektogel, Gelfix ... (způsobuje rosolovatění) |
Postup:
1. V hrnci přikrytém poklicí zprudka přivedeme rybíz do varu
2. Potom na plném ohni rybíz vaříme, až pustí šťávu (čtvrtina šťávy se odpaří)
3. Za stálého míchání postupně pomalu přidáváme cukr
4. Poslední dávku cukru smícháme s želírovacím přípravkem a podle návodu vaříme cca do 5 minut
5. Horkým džemem plníme předem připravené skleničky, které ukládáme dnem vzhůru
6. Po vychladnutí džem uložíme na chladném, suchém a temném místě.
U džemů a marmelád kombinujeme směsi ovoce sladké s kyselým tak půl na půl. Také rozhoduje množství pektinů (látka způsobující rosolovatění) v daném druhu ovoce (je dobré kombinovat ovoce s různými obsahy pektinů).Ovoce bohaté na pektiny: brusinky, jablka, angrešt, rybíz, kdoule….Ovoce chudé na pektiny: jahody, meruňky, maliny, broskve, višně, třešně……Kdo chce mít džem úplně jemný, kuličky rybízu před samotnou přípravou umele na odšťavňovacím strojku nebo zpracujeme v mixéru (v případě přípravy v mixéru musíme hmotu ještě propasírovat přes plátěnou utěrku).
Poznámka:Džem vaříme raději v menších dávkách ve větší nádobě, aby se nám ovoce co nejrychleji uvedlo do varu a zachovalo si chuť a vůni. Přidáním citrónové šťávy do džemů a marmelád zvýšíme chuť ovoce. Zkoušku hustoty provedeme tak, že kápneme trochu džemu na talíř, pokud po vychladnutí nestéká – je hotový. Někteří odborníci doporučují při vaření džemů odstraňovat pěnu, vznikající na povrchu. Není to třeba, chuť i vůně zůstane zachována, ale je pravda, že odebráním pěny při varu džemů získáme nádherně průhledný rosol.Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.