REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rybízový džem II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naběračková metoda vždycky funguje!


Ingredience:
4 větší naběračkyšťávy z umletého rybízu
3 větší naběračkykrystalového cukru
zavařovací skleničky s uzávěrem

Postup:

1. Červený rybíz důkladně omyjeme, osušíme a zbavíme stopek
2. Kuličky umeleme na odšťavňovacím strojku nebo zpracujeme v mixéru (v případě přípravy v mixéru musíme hmotu ještě propasírovat přes plátěnou utěrku)
3. Vzniklou šťávu zpracováváme po výše uvedených dávkách; do širšího nejlépe teflonového hrnce dáme 4 naběračky šťávy z umletého rybízu a vaříme cca 10 minut, potom přidáme 3 naběračky cukru a vaříme cca 8 minut, lžičkou kápneme vzniklý rosol na talířek a když zrosolovatí (kapka ztuhne a neteče), naléváme do malých skleniček a ihned uzavřeme víčky, pokud kapka steče, ještě chvíli povaříme
4. Džem necháme pozvolna vychladnout třeba pod ručníkem a po vychladnutí uskladníme.

Doporučení:

V případě, že je rybíz více sladký, přidáme jednu naběračku rybízu navíc. Takto připravený džem vydrží několik let. Velmi skvělý je rybízový džem z červeného i černého rybízu.

Poznámka:

Džem vaříme raději v menších dávkách ve větší nádobě, aby se nám ovoce co nejrychleji uvedlo do varu a zachovalo si chuť a vůni. Přidáním citrónové šťávy do džemů a marmelád zvýšíme chuť ovoce. Zkoušku hustoty provedeme tak, že kápneme trochu džemu na talíř, pokud po vychladnutí nestéká – je hotový. Někteří odborníci doporučují při vaření džemů odstraňovat pěnu, vznikající na povrchu. Není to třeba, chuť i vůně zůstane zachována, ale je pravda, že odebráním pěny při varu džemů získáme nádherně průhledný rosol.Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy