REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rybízový džem II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Naběračková metoda vždycky funguje!


Ingredience:
4 větší naběračkyšťávy z umletého rybízu
3 větší naběračkykrystalového cukru
zavařovací skleničky s uzávěrem

Postup:

1. Červený rybíz důkladně omyjeme, osušíme a zbavíme stopek
2. Kuličky umeleme na odšťavňovacím strojku nebo zpracujeme v mixéru (v případě přípravy v mixéru musíme hmotu ještě propasírovat přes plátěnou utěrku)
3. Vzniklou šťávu zpracováváme po výše uvedených dávkách; do širšího nejlépe teflonového hrnce dáme 4 naběračky šťávy z umletého rybízu a vaříme cca 10 minut, potom přidáme 3 naběračky cukru a vaříme cca 8 minut, lžičkou kápneme vzniklý rosol na talířek a když zrosolovatí (kapka ztuhne a neteče), naléváme do malých skleniček a ihned uzavřeme víčky, pokud kapka steče, ještě chvíli povaříme
4. Džem necháme pozvolna vychladnout třeba pod ručníkem a po vychladnutí uskladníme.

Doporučení:

V případě, že je rybíz více sladký, přidáme jednu naběračku rybízu navíc. Takto připravený džem vydrží několik let. Velmi skvělý je rybízový džem z červeného i černého rybízu.

Poznámka:

Džem vaříme raději v menších dávkách ve větší nádobě, aby se nám ovoce co nejrychleji uvedlo do varu a zachovalo si chuť a vůni. Přidáním citrónové šťávy do džemů a marmelád zvýšíme chuť ovoce. Zkoušku hustoty provedeme tak, že kápneme trochu džemu na talíř, pokud po vychladnutí nestéká – je hotový. Někteří odborníci doporučují při vaření džemů odstraňovat pěnu, vznikající na povrchu. Není to třeba, chuť i vůně zůstane zachována, ale je pravda, že odebráním pěny při varu džemů získáme nádherně průhledný rosol.Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Moře chutí na jazyku: PRAGUE MUSSEL WEEK přiveze do Prahy prvotřídní holandské slávky

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy