REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rybí maki – suši

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické suši obalené v řase nori plněné rýží nišiki, tuňákem, makrelou a lososem.


Ingredience:
Rozpis na 12 ks:
300 grýže nišiki (kulatá japonská rýže)
100 glososa
80 gčerstvého tuňáka
80 gčerstvé makrely
80 gnakládaného zázvoru
80 gkřenu wasabi
100 mlsójové omáčky
100 mlrýžového octa
3 lžícecukru
1 lžícesoli
1 lžičkaoleje
8 kshub šiitake
1 ksmenší okurky
2 ksplátky řasy nori
bambusová podložka

Postup:

1. Rýži opereme, nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, necháme hodinu nabobtnat a pak vaříme, dokud se voda nevyvaří
2. Rýžový ocet svaříme s cukrem, solí a přimícháme ho do rýže
3. Čerstvé ryby nakrájíme na tenké plátky o velikosti asi 3×5 cm
4. Okurku důkladně omyjeme, lžičkou vydlabeme semínka a nakrájíme na stejné nudličky jako ryby
5. Houby šiitake orestujeme na oleji
6. Ze studené rýže tvoříme válečky stejné velikosti
7. Plátek řasy, rozložíme na bambusovou podložku a rozprostřeme na ni polovinu rýže
8. Položíme na ni proužky ryb, potřené křenem wasabi, připravenou okurku a také polovinu orestovaných hub šiitake
9. Okraj plátku nori pomocí bambusové podložky přehneme, přitom přísady přidržíme prsty, plátek nori pomalu úplně srolujeme a pevně stiskneme
10. Na závěr váleček suši uprostřed rozkrojíme velmi ostrým nožem
11. Z každé poloviny suši nakrájíme tři stejně velké kousky
12. Stejný postup opakujeme i u druhého plátku nori.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy