REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rozpraskané čokoládové sušenky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sušenky, které poznáte podle jejich typického rozpraskání na povrchu, jsou měkké, po zmáčknutí na povrchu by se měl udělat důlek, který by tam však neměl zůstat, těsto by se mělo vrátit zpět do původního tvaru.


Ingredience:
200 ghořké čokolády (použila jsem 84 %)
110 gkrupicového cukru
100 gmoučkového cukru na obalení
100 ghladké mouky
60 gsušených brusinek nebo rozinek
50 gmásla
1/2 lžičkyjedlé sody
40 mlrumu
2 ksvejce
špetka soli

Postup:

1. Brusinky předem naložíme do rumu, nejlépe několik hodin
2. Čokoládu ve vodní lázni pomalinku rozpustíme spolu s máslem, do lehce vychladlé zapracujeme macerované brusinky i se zbytkem nevsáknutého alkoholu
3. Ušleháme vejce s 60 g krupicového cukru do nadýchané světlé pěny a pomalounku vešleháme čokoládovou směs
4. Stejně opatrně vmícháme mouku prosátou se sodou a solí
5. Tuto hmotu (zatím těsto moc nepřipomíná :) necháme v lednici nejméně 2 hodinky chladnout a uležet
6. Potom z vychladlé hmoty lžičkou ukrajujeme kousky, hážeme do zbytku krupicového cukru, vytvarujeme kuličku (v průměru tak cca 3 cm), kterou potom dobře obalíme v cukru moučkovém, klademe na plech, necháváme nejméně 5 cm rozestupy
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 12 minut, dobře hlídáme … sušenka by měla být při vydělání z trouby ve vrcholu měkounká a po zmáčknutí by se měl vytvořit důlek, který se pomalu vyrovná zpět.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy