REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rožněná hovězí kýta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte větší oslavu nebo svatbu? Nebo jste majitelem restaurace? Opečte pro své známé či hosty na ohni hovězí kýtu z mladého, dvojletého býčka! Toto je vyzkoušený recept.


Ingredience:
50-60 kghovězí kýta z mladého býčka
Na napíchání:
8 % roztokem vody a soli a 2 % roztokem vody a cukru smíchaným dohromady
Na potěr:
2 lhovězího vývaru
1 lsvětlého piva 12° C
0,5 lslunečnicového oleje
200 gplnotučné hořčice
200 grajského protlaku
100 gutřeného česneku
argentinské grilovací koření
pepř
sůl

Postup:

1. Smícháme nálev na napíchání připravený z 8 % roztoku vody a soli a 2 % roztoku vody a cukru, tímto nálevem hovězí kýtu 3 dny před samotným rožněním napícháme, uložíme v chladu a necháme ji pěkně změknout
2. Kýtu napíchneme na masivní rožeň, nezapomeňte, že něco váží a proto ji raději ještě zajistíme po stranách dráty
3. Rožníme pomalu nejlépe na bukovém dřevu, první ořez masa je obvykle po 5-6 hodinách, nesmíme pospíchat a moc topit, abychom maso nespálili
4. Po prvním ořezu masa, potřeme kýtu nálevem a rožníme další 2 hodiny, potěr provádíme pravidelně po 30 minutách, vždy po dalším ořezu masa opět potíráme (rožnění 50-60 kg kýty zabere zhruba 12-14 hodin).

Doporučení:

Během rožnění dáme na plech povařené malé brambory, na které kape potěr z kýty a omastek, občas brambory promícháme, aby byly všechny rovnoměrně pomazané. Brambory podáváme k ořezanému masu se zelným salátem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy