REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rožněná hovězí kýta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte větší oslavu nebo svatbu? Nebo jste majitelem restaurace? Opečte pro své známé či hosty na ohni hovězí kýtu z mladého, dvojletého býčka! Toto je vyzkoušený recept.


Ingredience:
50-60 kghovězí kýta z mladého býčka
Na napíchání:
8 % roztokem vody a soli a 2 % roztokem vody a cukru smíchaným dohromady
Na potěr:
2 lhovězího vývaru
1 lsvětlého piva 12° C
0,5 lslunečnicového oleje
200 gplnotučné hořčice
200 grajského protlaku
100 gutřeného česneku
argentinské grilovací koření
pepř
sůl

Postup:

1. Smícháme nálev na napíchání připravený z 8 % roztoku vody a soli a 2 % roztoku vody a cukru, tímto nálevem hovězí kýtu 3 dny před samotným rožněním napícháme, uložíme v chladu a necháme ji pěkně změknout
2. Kýtu napíchneme na masivní rožeň, nezapomeňte, že něco váží a proto ji raději ještě zajistíme po stranách dráty
3. Rožníme pomalu nejlépe na bukovém dřevu, první ořez masa je obvykle po 5-6 hodinách, nesmíme pospíchat a moc topit, abychom maso nespálili
4. Po prvním ořezu masa, potřeme kýtu nálevem a rožníme další 2 hodiny, potěr provádíme pravidelně po 30 minutách, vždy po dalším ořezu masa opět potíráme (rožnění 50-60 kg kýty zabere zhruba 12-14 hodin).

Doporučení:

Během rožnění dáme na plech povařené malé brambory, na které kape potěr z kýty a omastek, občas brambory promícháme, aby byly všechny rovnoměrně pomazané. Brambory podáváme k ořezanému masu se zelným salátem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy