Chystáte větší oslavu nebo svatbu? Nebo jste majitelem restaurace? Opečte pro své známé či hosty na ohni hovězí kýtu z mladého, dvojletého býčka! Toto je vyzkoušený recept.
Ingredience:
50-60 kg | hovězí kýta z mladého býčka |
Na napíchání: | |
8 % roztokem vody a soli a 2 % roztokem vody a cukru smíchaným dohromady | |
Na potěr: | |
2 l | hovězího vývaru |
1 l | světlého piva 12° C |
0,5 l | slunečnicového oleje |
200 g | plnotučné hořčice |
200 g | rajského protlaku |
100 g | utřeného česneku |
argentinské grilovací koření | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Smícháme nálev na napíchání připravený z 8 % roztoku vody a soli a 2 % roztoku vody a cukru, tímto nálevem hovězí kýtu 3 dny před samotným rožněním napícháme, uložíme v chladu a necháme ji pěkně změknout
2. Kýtu napíchneme na masivní rožeň, nezapomeňte, že něco váží a proto ji raději ještě zajistíme po stranách dráty
3. Rožníme pomalu nejlépe na bukovém dřevu, první ořez masa je obvykle po 5-6 hodinách, nesmíme pospíchat a moc topit, abychom maso nespálili
4. Po prvním ořezu masa, potřeme kýtu nálevem a rožníme další 2 hodiny, potěr provádíme pravidelně po 30 minutách, vždy po dalším ořezu masa opět potíráme (rožnění 50-60 kg kýty zabere zhruba 12-14 hodin).
Během rožnění dáme na plech povařené malé brambory, na které kape potěr z kýty a omastek, občas brambory promícháme, aby byly všechny rovnoměrně pomazané. Brambory podáváme k ořezanému masu se zelným salátem.