REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rozinkoví šneci se skořicí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kynutého těsta vypracované roládky ochucené rozinkami, cukrem, máslem, mlékem a skořicí, vyskládané do dortové formy, upečené dozlatova, ke konci přelité cukrovým mlékem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
40 gmásla
7 gsušeného droždí
250 mlmléka
2 lžícekrupicového cukru
1 lžičkasoli
1 ksvejce
Na náplň:
150 grozinek
75 gtřtinového nebo přírodního cukru
50 gmásla
2 lžičkymleté skořice
2 lžícemléka

Postup:

1. Prosátou mouku, sůl, cukr a droždí smícháme v míse, dbáme na to, aby se droždí nedostalo do přímého kontaktu se solí, jinak by nám těsto nevykynulo
2. Rozehřáté máslo zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a tuto směs zapracuje do sypkých ingrediencí, vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, podle potřeby lze přidat ještě trochu mouky (kdo má, použije domácí pekárnu)
3. Těsto necháme v teple vykynout, přibližně 1 hodinu
4. Kulatou pečící formu (měla jsem dortovou 24 cm) vysteleme pečícím papírem a zlehka vymažeme olejem
5. Nakynuté těsto na vále znovu propracujeme a vyválíme do tvaru obdélníku o výšce cca 0,5 cm
6. Máslo rozehřejeme, přidáme skořici a necháme vychládnout, tímto pak pomocí mašlovačky potřeme plát těsta, zasypeme cukrem (1 lžíci si odložíme na později), posypeme rozinkama a pevně zavineme jako štrúdl
7. Roládu nakrájíme na 4 cm kousky, celkem 10-12 ks (já je dělala moc velké), řeznou plochou nahoru je skládáme do formy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout
8. Pečeme v troubě na 180 °C cca 30 minut dorůžova
9. Do kastrůlku nalijeme mléko a přidáme cukr, zahříváme do zhoustnutí, upečené roládky zalijeme cukrovým mlékem, necháme zchládnout.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy