REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda ze štiky v pomerančové omáčce s příchutí kari

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Filety ze štiky osolené, okořeněné, potřené máslem smíchaným s nasekanou petrželkou, pokladené na sobě, zabalené do anglické slaniny, v alobalu spolu s cibulí upečené doměkka, servírované přelité smetanovou omáčkou s chutí a vůní po pomerančích a kari.


Ingredience:
600-800 gfilet ze štiky
120 gplátků anglické slaniny
120 gmásla
1 hrstlistů zelené petrželky
2 kscibule
koření na ryby (Kotányi)
citronová šťáva
mletý bílý a berevný pepř
sůl
alobal a potravinářský provázek
Na pomerančovou omáčku s příchutí kari:
1 lžícenakládaného zeleného pepře
1 lžícehladké mouky
1 lžícekari koření
1 lžícemásla
1-2 vrchovaté lžícemedu
2 dclbílého vína
1 dclsmetany
2 kspomeranče
drcený pepř

Postup:

1. Z vykuchané, hlavy a ploutví zbavené, štiky vyřízneme filety, které zbavíme i kůže, maso opláchneme a důkladně osušíme, nasolíme a okořeníme bílým a černým pepřem, kořením na ryby, nakonec pokapeme citronovou šťávou
2. Máslo nakrájíme na menší kostky a necháme mírně povolit, pak ho promícháme s nasekanou petrželkou, připraveným máslem potřeme filety okořeněného masa
3. Na pracovní plochu položíme kousek přes sebe plátky anglické, takže vytvoříme celistvý plát, na něj poklademe filety položené na sebe (potřeným máslem dovnitř), přečnívající anglickou slaninu přehneme i přes vrchní část a zajistíme potravinářským motouzem, vznikne nám tak roláda ze dvou filet štiky, uvnitř potřená máslem smíchaným s nasekanou cibulkou, obalená v plátcích slaniny a zajištěná provázkem
4. Roztáhneme alobal, ten potřeme máslem a poklademe kolečky cibule, na cibuli položíme připravenou štičí roládu, tu do alobalu důkladně zabalíme
5. Balíček vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut, pak alobal otevřeme a roládu necháme zapéci dalších 15-20 minut doměkka
6. Hotovou roládu zbavíme provázků, nakrájíme na plátky a jednotlivé porce servírujeme přelité teplou pomerančovou omáčkou.

Na pomerančovou omáčku:
1. Pomeranče rozkrojíme na polovinu a vymačkáme z nich všechnu šťávu
2. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, přidáme kari a zalijeme bílým vínem, základ omáčky provaříme až zhoustne
3. Do připraveného základu vložíme nakládaný zelený pepř, přidáme šťávu z vymačkaných pomerančů, med a drcený pepř a asi 10-15 minut vše povaříme
4. Na závěr, za stálého míchání, omáčku zjemníme smetanou.

Doporučení:

Do alobalu k cibuli můžete ještě vložit bobkový list, pěkně maso provoní.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy