Rybí roláda podávaná za studena.
Ingredience:
Rybí hmota: | |
600 g | vykuchané tresky |
120 g | vařených brambor |
40 g | suché housky |
30 g | cibule |
30 g | tuku |
10 g | bramborové moučky |
mléko | |
vejce | |
mletý pepř | |
sůl | |
Vývar: | |
200 g | kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) |
50 g | cibule |
bobkový list | |
nové koření | |
sůl | |
zelenina na ozdobu | |
utěrka a mouka na pomoučení |
Postup:
1. Z uvedených surovin si připravíme rybí hmotu takto: vařené brambory promícháme s kousky vykuchané tresky, přidáme housku, na malé kostky pokrájenou cibuli, tuk a zalijeme mlékem, vše promícháme
2. Přidáme moučku a dochutíme solí a pepřem, důkladně vše opět prohněteme, až nám vznikne rybí hmota
3. Utěrku navlhčíme, potřeme tukem a pomoučníme
4. Na utěrku položíme rybí hmotu, utvoříme roládu, zabalíme ji do utěrky a konce utěrky zavážeme motouzem
5. Uvaříme vývar ze zeleniny a z rybích kostí, procedíme jej a osolíme
6. Do vařícího vývaru vložíme roládu a zvolna ji na okraji plotny vaříme asi 1 hodinu
7. Potom nádobu odstavíme a necháme vychladnout
8. Vychladlou roládu vyjmeme, opatrně rozbalíme a dáme na mísu
9. Krájíme na šikmé kousky široké 1,5 až 2 cm, upravíme na mísu, ozdobíme, zalijeme rosolem a podáváme se studenými omáčkami.