REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda z jedné širší roštěnky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plát z větší hovězí roštěnky zavinutý do rolády, naplněný smaženicí ze 3 ks vajíček, telecím párkem, cibulí a anglickou slaninou, upečený v troubě doměkka.


Ingredience:
400 gvětší roštěnky v celku
150 gtelecího párku
60 ganglické slaniny
1 ksstředně velké cibule
1 lžičkamásla
smaženice ze 3 ks vajíček
mletý pepř
voda
sůl
Na základ pod maso:
40 gnadrobno pokrájené slaniny
3 lžíceoleje
2 lžičkypolohrubé mouky
1 lžičkamásla
1 kscibule

Postup:

1. Na pekáč dáme rozpustit 3 lžíce oleje, 40 g drobně nakrájené slaniny a rozkrájenou cibuli
2. Větší roštěnku opatrně rozřízneme, ale nedotáhneme až ke spojovací vrchní bláně, tím získáme plát, který kolem dokola dobře rozklepeme
3. Maso osolíme, okořeníme pepřem a ze tří čtvrtin potřeme osolenou vaječnou smaženicí
4. Do zbývající čtvrtiny plátu pak dáme na nudličky nakrájenou slaninu i cibuli a na ni položíme oloupaný telecí párek, plát opatrně srolujeme a svážeme nití (jako uzenou rolku)
5. Roládu dáme na orestovanou cibulku se slaninou a dusíme ji, zaklopenou, v troubě vyhřáté na 180-190 °C, asi 90 minut, občas podléváme horkou vodou
6. V této fázi pokrm odklopíme a pečeme dalších 20 minut, měkkou vytáhneme a necháme vychladnout
7. Výpek zahustíme 2 lžícemi polohrubé mouky, necháme zarestovat a když šťávy zhnědne, podlijeme ji horkou vodou (vývarem) a povaříme, až se bude tuk oddělovat
8. Omáčku propasírujeme, vychladlou roládu nakrájíme na plátky a dáme ji do omáčky prohřát
9. Pro zjemnění omáčky do ní přidáme kousek másla.

Doporučení:

Takto připravenou roládu podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky a kompotem výrazné chuti.

Poznámka:

Tento recept můžeme připravit i z vykostěného kuřete. Doba pečení pak bude podstatně kratší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy