REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda z jedné širší roštěnky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plát z větší hovězí roštěnky zavinutý do rolády, naplněný smaženicí ze 3 ks vajíček, telecím párkem, cibulí a anglickou slaninou, upečený v troubě doměkka.


Ingredience:
400 gvětší roštěnky v celku
150 gtelecího párku
60 ganglické slaniny
1 ksstředně velké cibule
1 lžičkamásla
smaženice ze 3 ks vajíček
mletý pepř
voda
sůl
Na základ pod maso:
40 gnadrobno pokrájené slaniny
3 lžíceoleje
2 lžičkypolohrubé mouky
1 lžičkamásla
1 kscibule

Postup:

1. Na pekáč dáme rozpustit 3 lžíce oleje, 40 g drobně nakrájené slaniny a rozkrájenou cibuli
2. Větší roštěnku opatrně rozřízneme, ale nedotáhneme až ke spojovací vrchní bláně, tím získáme plát, který kolem dokola dobře rozklepeme
3. Maso osolíme, okořeníme pepřem a ze tří čtvrtin potřeme osolenou vaječnou smaženicí
4. Do zbývající čtvrtiny plátu pak dáme na nudličky nakrájenou slaninu i cibuli a na ni položíme oloupaný telecí párek, plát opatrně srolujeme a svážeme nití (jako uzenou rolku)
5. Roládu dáme na orestovanou cibulku se slaninou a dusíme ji, zaklopenou, v troubě vyhřáté na 180-190 °C, asi 90 minut, občas podléváme horkou vodou
6. V této fázi pokrm odklopíme a pečeme dalších 20 minut, měkkou vytáhneme a necháme vychladnout
7. Výpek zahustíme 2 lžícemi polohrubé mouky, necháme zarestovat a když šťávy zhnědne, podlijeme ji horkou vodou (vývarem) a povaříme, až se bude tuk oddělovat
8. Omáčku propasírujeme, vychladlou roládu nakrájíme na plátky a dáme ji do omáčky prohřát
9. Pro zjemnění omáčky do ní přidáme kousek másla.

Doporučení:

Takto připravenou roládu podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky a kompotem výrazné chuti.

Poznámka:

Tento recept můžeme připravit i z vykostěného kuřete. Doba pečení pak bude podstatně kratší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy