REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda z jedné širší roštěnky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plát z větší hovězí roštěnky zavinutý do rolády, naplněný smaženicí ze 3 ks vajíček, telecím párkem, cibulí a anglickou slaninou, upečený v troubě doměkka.


Ingredience:
400 gvětší roštěnky v celku
150 gtelecího párku
60 ganglické slaniny
1 ksstředně velké cibule
1 lžičkamásla
smaženice ze 3 ks vajíček
mletý pepř
voda
sůl
Na základ pod maso:
40 gnadrobno pokrájené slaniny
3 lžíceoleje
2 lžičkypolohrubé mouky
1 lžičkamásla
1 kscibule

Postup:

1. Na pekáč dáme rozpustit 3 lžíce oleje, 40 g drobně nakrájené slaniny a rozkrájenou cibuli
2. Větší roštěnku opatrně rozřízneme, ale nedotáhneme až ke spojovací vrchní bláně, tím získáme plát, který kolem dokola dobře rozklepeme
3. Maso osolíme, okořeníme pepřem a ze tří čtvrtin potřeme osolenou vaječnou smaženicí
4. Do zbývající čtvrtiny plátu pak dáme na nudličky nakrájenou slaninu i cibuli a na ni položíme oloupaný telecí párek, plát opatrně srolujeme a svážeme nití (jako uzenou rolku)
5. Roládu dáme na orestovanou cibulku se slaninou a dusíme ji, zaklopenou, v troubě vyhřáté na 180-190 °C, asi 90 minut, občas podléváme horkou vodou
6. V této fázi pokrm odklopíme a pečeme dalších 20 minut, měkkou vytáhneme a necháme vychladnout
7. Výpek zahustíme 2 lžícemi polohrubé mouky, necháme zarestovat a když šťávy zhnědne, podlijeme ji horkou vodou (vývarem) a povaříme, až se bude tuk oddělovat
8. Omáčku propasírujeme, vychladlou roládu nakrájíme na plátky a dáme ji do omáčky prohřát
9. Pro zjemnění omáčky do ní přidáme kousek másla.

Doporučení:

Takto připravenou roládu podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky a kompotem výrazné chuti.

Poznámka:

Tento recept můžeme připravit i z vykostěného kuřete. Doba pečení pak bude podstatně kratší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy