REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rizoto s chorizem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z italské kuchyně na rizoto připravené z rýže Arborio, hotového kuřecího vývaru Gallina Blanca, kvalitních krájených rajčat a dalších surovin, servírované posypané parmazánem.


Ingredience:
400 gkvalitních krájených rajčat
300 grýže Arborio
80 gsalámu chorizo
50 gparmazánu + na posypání na závěr
750 ml - 1 lhotového kuřecího vývaru Gallina Blanca
200 mlčerveného vína
1/2 svazkučerstvé petrželky s plochými listy
2 ksšalotky
1 ksstroužek česneku
olivový olej

Postup:
  1. Oloupejte a na jemno nakrájejte šalotku, česnek a také chorizo, dále na jemno nakrájejte petrželové listy a stonky si nakrájejte zvlášť
  2. V široké, mělké pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje, na rozpálený olivový olej přidejte petrželové stonky, šalotku, česnek a chorizo a vařte, na středně vysokém ohni, asi 5 minut, nebo dokud nebude šalotka změkčená a chorizo se začne lehce opékat
  3. Mezitím v jiné pánvi zahřejte vývar s krájenými rajčaty
  4. Rýži přidejte do směsi (petržel, šalotka, česnek, chorizo) a promíchejte, aby se zrna obalily směsí, povařte na vysokém ohni 1 až 2 minuty, nebo dokud se zrna nezlomí a na špičkách nebudou lehce průsvitné, pak nalijte červené víno, zlehka promíchejte a vařte, až se téměř všechno víno odpaří, pomalu a za stálého míchání přidávejte po částech zahřátý vývar s rajčatovou směsí a každou přidanou část stále zlehka promíchávejte až do té doby, kdy rýže plně absorbuje veškerou tekutinu, možná ani nebudete potřebovat všechen vývar s rajčaty, ale může se stát, že budete muset na závěr doplnit ještě trochu vody nebo vývaru, pokud vám zbude, protože rizoto musí být vláčné, rýže by měla být uvařená al dente, ne rozvařená
  5. Nakonec přidejte do pánve nastrouhaný parmezán, promíchejte, odstavte z plotny a zakryjte poklicí, nechte odpočinout 5 minut
  6. Rizoto servírujeme na talíř a na závěr posypeme strouhaným parmezánem a petrželkou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy