REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rizoto s chorizem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z italské kuchyně na rizoto připravené z rýže Arborio, hotového kuřecího vývaru Gallina Blanca, kvalitních krájených rajčat a dalších surovin, servírované posypané parmazánem.


Ingredience:
400 gkvalitních krájených rajčat
300 grýže Arborio
80 gsalámu chorizo
50 gparmazánu + na posypání na závěr
750 ml - 1 lhotového kuřecího vývaru Gallina Blanca
200 mlčerveného vína
1/2 svazkučerstvé petrželky s plochými listy
2 ksšalotky
1 ksstroužek česneku
olivový olej

Postup:
  1. Oloupejte a na jemno nakrájejte šalotku, česnek a také chorizo, dále na jemno nakrájejte petrželové listy a stonky si nakrájejte zvlášť
  2. V široké, mělké pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje, na rozpálený olivový olej přidejte petrželové stonky, šalotku, česnek a chorizo a vařte, na středně vysokém ohni, asi 5 minut, nebo dokud nebude šalotka změkčená a chorizo se začne lehce opékat
  3. Mezitím v jiné pánvi zahřejte vývar s krájenými rajčaty
  4. Rýži přidejte do směsi (petržel, šalotka, česnek, chorizo) a promíchejte, aby se zrna obalily směsí, povařte na vysokém ohni 1 až 2 minuty, nebo dokud se zrna nezlomí a na špičkách nebudou lehce průsvitné, pak nalijte červené víno, zlehka promíchejte a vařte, až se téměř všechno víno odpaří, pomalu a za stálého míchání přidávejte po částech zahřátý vývar s rajčatovou směsí a každou přidanou část stále zlehka promíchávejte až do té doby, kdy rýže plně absorbuje veškerou tekutinu, možná ani nebudete potřebovat všechen vývar s rajčaty, ale může se stát, že budete muset na závěr doplnit ještě trochu vody nebo vývaru, pokud vám zbude, protože rizoto musí být vláčné, rýže by měla být uvařená al dente, ne rozvařená
  5. Nakonec přidejte do pánve nastrouhaný parmezán, promíchejte, odstavte z plotny a zakryjte poklicí, nechte odpočinout 5 minut
  6. Rizoto servírujeme na talíř a na závěr posypeme strouhaným parmezánem a petrželkou.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy