Recept z italské kuchyně na rizoto připravené z rýže Arborio, hotového kuřecího vývaru Gallina Blanca, kvalitních krájených rajčat a dalších surovin, servírované posypané parmazánem.
Ingredience:
400 g | kvalitních krájených rajčat |
300 g | rýže Arborio |
80 g | salámu chorizo |
50 g | parmazánu + na posypání na závěr |
750 ml - 1 l | hotového kuřecího vývaru Gallina Blanca |
200 ml | červeného vína |
1/2 svazku | čerstvé petrželky s plochými listy |
2 ks | šalotky |
1 ks | stroužek česneku |
olivový olej |
Postup:
- Oloupejte a na jemno nakrájejte šalotku, česnek a také chorizo, dále na jemno nakrájejte petrželové listy a stonky si nakrájejte zvlášť
- V široké, mělké pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje, na rozpálený olivový olej přidejte petrželové stonky, šalotku, česnek a chorizo a vařte, na středně vysokém ohni, asi 5 minut, nebo dokud nebude šalotka změkčená a chorizo se začne lehce opékat
- Mezitím v jiné pánvi zahřejte vývar s krájenými rajčaty
- Rýži přidejte do směsi (petržel, šalotka, česnek, chorizo) a promíchejte, aby se zrna obalily směsí, povařte na vysokém ohni 1 až 2 minuty, nebo dokud se zrna nezlomí a na špičkách nebudou lehce průsvitné, pak nalijte červené víno, zlehka promíchejte a vařte, až se téměř všechno víno odpaří, pomalu a za stálého míchání přidávejte po částech zahřátý vývar s rajčatovou směsí a každou přidanou část stále zlehka promíchávejte až do té doby, kdy rýže plně absorbuje veškerou tekutinu, možná ani nebudete potřebovat všechen vývar s rajčaty, ale může se stát, že budete muset na závěr doplnit ještě trochu vody nebo vývaru, pokud vám zbude, protože rizoto musí být vláčné, rýže by měla být uvařená al dente, ne rozvařená
- Nakonec přidejte do pánve nastrouhaný parmezán, promíchejte, odstavte z plotny a zakryjte poklicí, nechte odpočinout 5 minut
- Rizoto servírujeme na talíř a na závěr posypeme strouhaným parmezánem a petrželkou.