REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Risotto s popencem, candátem a bílým vínem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na další krásné snoubení vína s jídlem. Víno je z vinařství Vinselekt Michlovský a recept pro nás připravila skvělá Bohyně kuchyně, Elly.


Ingredience:
350 grýže na risotto (např. arborio, carnaroli)
200 gparmezánu
125 gmásla
100 gsušených rajčat naložených v oleji
4 ksfilety z candáta
2 ksšalotky
4 lžíceolivového oleje
250 mlbílého vína Vinselekt Michlovský Hibernal Bio 2015
1 hrneklistů a květů popence obecného (není-li, použijte čerstvou petrželovou nať)
1 lzeleninového vývaru
čerstvě mletý bílý kampotský pepř
sůl

Postup:
  1. Šalotku nakrájejte nadrobno. Pokuste se krájet tak, aby byly kousky šalotky zhruba stejně velké, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatěná.
  2. Připravte si na plotnu nerezový hrnec, který byl měl mít silnější dno. Plotnu zapněte naplno a hrnec zahřejte. Vhoďte na něj kousíček másla a přidejte i trochu olivového oleje. Ihned nasypejte nakrájenou šalotku a teplotu lehce stáhněte. Šalotku smažte, dokud nezačne sklovatět.
  3. Opět přidejte na teplotě a k šalotce vsypejte připravenou suchou rýži. Míchejte a nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte a opepřete.
  4. Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, dokud se víno neodpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Mějte ho připravený vedle v hrnci, ohřátý tak, aby byl horký. Přidávejte ho postupně k rýži.
  5. Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidejte další naběračku.
  6. Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.
  7. Asi v polovině vaření, to je zhruba po deseti minutách od vlití prvního vývaru, přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata. Po dalších 8 minutách přidejte nadrobno nakrájený popenec nebo petrželovou nať.
  8. Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.
  9. Přichází finální dokončení. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.
  10. Filety z candáta stačí připravit až teď, když je risotto hotové. Ochuťte je jen solí a pepřem a zprudka osmahněte, z každé strany minutu, minutu a půl, podle síly filetů. Ať není ryba moc vysušená.
  11. Ihned servírujte na vyhřáté talíře, spolu s risottem. Zespodu talíře bychom měli několikrát pořádně bouchnout dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozleje. Posypejte nastrouhaným parmezánem.
  12. Ozdobte bylinkami, pampeliškou, podle chuti a fantazie.
Doporučení:

Podávejte se sklenkou vína Vinselekt Michlovský Hibernal Bio 2015. Zakoupíte na www.michlovsky.com za 198 Kč.

Pokud budete risotto připravovat brzy na jaře, nasekejte do něj několik listů medvědího česneku. Ten do risotta přidejte těstě před podáváním a už nevařte.

Poznámka:

Recept připravila Bohyně kuchyně – www.bohynekuchyne.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy