Rillettes, neboli česká vepřenka, je skvělá především namazaná na chleba. Dá se také zavařit, což zásadně prodlužuje její trvanlivost a usnadňuje skladování.
Ingredience:
1 kg | libového vepřového bůčku |
1 kg | vepřové plece |
1 kg | vepřového sádla (syrového) |
30 g | soli (15 g soli na 1 kg čistého masa bez sádla) |
600 ml | suchého bílého vína |
zavařovací sklenice s uzávěrem |
Postup:
1. Maso i sádlo nakrájíme na kostky cca 2×2 cm, dobře promícháme se solí, podlejeme vínem, zase dobře promícháme
2. Pomalý hrnec zapneme na stupeň I. a pomalíme 12 hod, nejlépe přes noc
3. Po uplynutí doby maso rozmačkáme mačkadlem na brambory nebo jen rozmícháme vařečkou a plníme do nádobek, kamenina, porcelán nebo sklo, co komu libo, necháme vychladnout, uchováváme v lednici
4. Pokud potřebujeme delší uskladnění, nebo s námi rillettes budou cestovat, pak zavařujeme ve skleničkách s víčky ve vodní lázni lehce bublající cca 40-60 min.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková