REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rillettes z pomalého hrnce, sterilované

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rillettes, neboli česká vepřenka, je skvělá především namazaná na chleba. Dá se také zavařit, což zásadně prodlužuje její trvanlivost a usnadňuje skladování.


Ingredience:
1 kglibového vepřového bůčku
1 kgvepřové plece
1 kgvepřového sádla (syrového)
30 gsoli (15 g soli na 1 kg čistého masa bez sádla)
600 mlsuchého bílého vína
zavařovací sklenice s uzávěrem

Postup:

1. Maso i sádlo nakrájíme na kostky cca 2×2 cm, dobře promícháme se solí, podlejeme vínem, zase dobře promícháme
2. Pomalý hrnec zapneme na stupeň I. a pomalíme 12 hod, nejlépe přes noc
3. Po uplynutí doby maso rozmačkáme mačkadlem na brambory nebo jen rozmícháme vařečkou a plníme do nádobek, kamenina, porcelán nebo sklo, co komu libo, necháme vychladnout, uchováváme v lednici
4. Pokud potřebujeme delší uskladnění, nebo s námi rillettes budou cestovat, pak zavařujeme ve skleničkách s víčky ve vodní lázni lehce bublající cca 40-60 min.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy