Něco do ruky na vaše party? Zkuste například tyto slané listové rakvičky plněné na pánvi orestovanou pancettou, pórkem a zázvorem, ještě chvíli podušené přelité kečupem a dochucené česnekem a kořením.
Ingredience:
Na 4 rakvičky potřebujete: | |
1 balení | listového těsta |
2 vaničky | nakrájené pancetty |
200 ml | kečupu Otma |
100 g | strouhaného cheddaru |
1 ks | malé bílé cibule |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | vejce na potření |
asi 10 cm pórku | |
asi 2 cm zázvoru | |
chilli dle chuti | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Těsto si vyválíte na pomoučené ploše asi na 0,5 cm plát. Těsto by nemělo být příliš tenké, aby se při manipulaci netrhalo. Nožem si vyřežete 8 tvarů připomínajících rakvičky, my jsme dělali tvary větší.
- Na rozpálenou pánev přihodíte pancettu, která pustí tuk, a tak k ní můžete hned přidat i na jemno nakrájenou cibulku. Pórek si nakrájíte na tenká kolečka a přidáte jej ke zlatavé cibuli a masu. Necháte ještě minutku podusit a přilijete kečup. Do směsi pak prolisujete stroužek česneku a kousek zázvoru. Necháte minutu pobublávat. Dochutíte solí, pepřem a případně chilli papričkou či kořením.
- Rozšlehejte vejce. Rozpalte troubu na 200 stupňů.
- Velkou lžící kladete bochánky směsi na těsto. Posypte (nebo zastrouhlejte) sýrem. Okraje, které vám zbyly kolem pancetty, potřete rozšlehaným vejcem a přiložte druhý plát rakvičky. Okraje přitlačte hroty vidličky a „víko“ propíchněte vidličkou do tvaru kříže. Potřete rozšlehaným vejcem a klaďte na plech vyložený pečícím papírem.
- Rakvičky pečte asi 12 minut nebo dokud nebudou krásně zlaté.
Můžete servírovat s miskou kečupu a špetkou chilli.
Poznámka:Zdroj: otma.cz