Dušená rýže s cibulí , rajčatovým protlakem a česnekem.
Ingredience:
250 g | rýže |
500 ml | vody |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | menší cibule |
3 lžíce | rajčatového protlaku |
3 lžíce | oleje |
sůl |
Postup:
1. Rýži před vařením dobře propláchneme horkou vodou(zbavíme ji tak nečistot, škrobu a proto se pak po uvaření nelepí).
2. Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli,přidáme rozetřený česnek, rajčatový protlak, přilijeme jen trochu vody a jen krátce podusíme
3. Nasypeme rýži,zalijeme horkou vodou, mírně osolíme, promícháme a zvolna pod poklicí dusíme na mírném plameni doměkka
4. Udušenou rýži zlehka načechráme vidličkou.
– Rýži vaříme ve větším hrnci,aby měla kam nabobtnat a mohla rozložit na tenčí vrstvu a byla tak měkká jak ve vrchní vrstvě, tak i dolní.
Poznámka:– Během vaření rýži nemícháme, protože míchání se na dno usazuje škrob a rýže by se mohla připálit.