Polévka ze sterilovaných rajčat, cibule, celeru, zázvoru a dlaších surovin, servírovaná rozmixovaná pomocí tyčového mixéru, na talířích zakápnutá olivovým olejem a ozdobená lístky tymiánu a nastrouhaným parmazánem nebo pecorino sýrem.
Ingredience:
400 g | sterilovaných rajčat |
200 ml | pasírovaných rajčat (passata) |
100 ml | zeleninového vývaru |
2 lžíce | olivového oleje |
3 ks | stonky řapíkatého celeru |
1 ks | 2 cm čerstvého zázvoru |
1 ks | červené cibule |
čerstvě mletý pepř | |
třtinový cukr dle chuti | |
sůl | |
K podávání: | |
lístky čerstvého tymiánu | |
strouhaný parmazán nebo pecorino | |
olivový olej |
Postup:
1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibili a celer, přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, restujeme cca 10 minut
2. Přidáme rajčata a rajčatovou passatu a vývar, ochutíme solí a pepřem
3. Vaříme doměkka cca 30 minut
4. Vše dohladka pomixujeme tyčovým mixérem
5. Kdo chce, přidá dle vlastní chuti cukr, eventuelně dosolí
6. Na talířích zakápneme olivovým olejem, přidáme natrhané lístky tymiánu a nastrouhaný parmazán nebo pecorino.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová