Čerstvá rajská jablíčka velmi pečlivě omytá, nakrájená na menší kousky, pak nasolená, nakonec zavařená ve sklenicích včetně šťávy, co pustila rajčata po jejich nasolení. Podle tohoto receptu sterilovaná rajčata můžeme použít jako základ pod maso, na různé omáčky, na přípravu polévek, nebo je také můžeme ochutit bylinkami, přidat cibuli a máme na stole, za pár chvil, rychlý rajčatový salát, kterému nikdo neodolá.
Ingredience:
2 kg | zralých rajčat |
2 vrchovaté lžičky | soli |
zavařovací sklenice s víčkem |
Postup:
- Rajčata důkladně omyjeme, pak je nakrájíme na menší kousky, osolíme je. Na 1 kg rajčat dáme 1 vrchovatou lžičku soli. Necháme 30 minut působit sůl, díky které rajčata pustí šťávu.
- Následně rajčata i se šťávou plníme do zavařovacích sklenic, sklenice plníme cca 2 cm pod jejich okraj.
- Hrdla sklenic osušíme čistou utěrkou, zavíčkujeme, sterilujeme 20-30 minut při teplotě 90 °C.
- Sklenice po zavaření obrátíme dnem vzhůru a necháme jejich obsah prochladnout.
Rajčata lze doplnit o bylinky, záleží, na jaký pokrm je pak použijete. Například listy bazalky přidáváme do rajčat, která pak použijeme na přípravu omáčky na špagety.