Dršťky jsou částí hovězího žaludku, považují se za pochoutku mezi gurmány, nedají na ně dopustit například Francouzi, také Italové. Oblíbené jsou i ve střední Americe i v Asii. V Čechách je velmi oblíbená především dršťková polévka. Vyzkoušejte něco nového a uvařte ragú z drštěk podle tohoto francouzského receptu, určitě si pochutnáte.
Ingredience:
500 g | předvařených drštěk |
0,5 l | vývaru z kostí |
2 dl | bílého vína |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | petržel |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
1 ks | snítka rozmarýnu |
2 lžíce | rajského protlaku |
sladká mletá paprika | |
mletý černý pepř | |
tymián | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer, přidáme rajský protlak, osolíme, opepříme.
- K zelenině nasypeme předvařené dršťky, podlijeme vývarem a vínem. Přidáme snítku rozmarýnu, bobkový list, tymián, sladkou papriku, dusíme, až zelenina změkne.
- Vyndáme snítku rozmarýnu, bobkový list, dochutíme česnekem, solí a pepřem, podáváme s bagetkou.
Dršťky můžeme nahradit vepřovými žaludky.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek