Recept na dušené raky v červeném víně podle francouzského způsobu. Podáváme jako teplý mezichod.
Ingredience:
Pro 2-3 osoby: | |
12 ks | větších raků |
1 ks | bobkového listu |
100 g | másla |
80 g | libové šunky |
30 g | protlaku z rajčat |
30 g | petržele |
30 g | karotky |
30 g | celeru |
30 g | cibule |
2 lžíce | koňaku |
3/10 l | bordeauxského vína |
1/8 l | omáčky bílé velouté |
zelená petrželka | |
trochu tymiánu | |
zelená petrželka | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. V hlubším hrnci rozpustíme máslo, do něho vložíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostečky nakrájenou šunku, tymián, bobkový list, zakryjeme pokličkou a udusíme doměkka
2. Pak přidáme protlak z rajčat, přilijeme víno, vše přivedeme do varu, dáme do toho důkladně očištěné a omyté raky hřbetem vzhůru, osolíme, opepříme a zakryté asi čtvrt hodiny dusíme
3. Ke konci dušení přelijeme raky koňakem a dodusíme
4. Udušené raky přendáme do hlubší porcelánové mísy a zakryjeme je pokličkou, aby zůstali horcí
5. Šťávu z udušených raků jakož i zeleninu a šunku, sítem prolisujeme, zahustíme bílou omáčkou, pak trochu zavaříme, přidáme jemně rozsekanou zelenou petržel a takto upravenou omáčku podáváme k rakům zvlášť v omáčníku.
Příloha: Dušená rýže.
Poznámka:Omáčka bílá veluté:1. Do hotové světlé základní omáčky přidáme 2 ks žloutků rozmíchané ve 100 ml smetany 2. Omáčku pak ochutíme několika kapkami citrónu. Omáčka světlá základní: 1. Rozpustíme 40 g másla, přidáme 40 g mouky a mícháme, až jíška nabude světlé barvy2. Pomalu, za stálého míchání zaléváme vývarem3. Povaříme 20 minut a nakonec omáčku opepříme.