REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Raci dušení v červeném víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na dušené raky v červeném víně podle francouzského způsobu. Podáváme jako teplý mezichod.


Ingredience:
Pro 2-3 osoby:
12 ksvětších raků
1 ksbobkového listu
100 gmásla
80 glibové šunky
30 gprotlaku z rajčat
30 gpetržele
30 gkarotky
30 gceleru
30 gcibule
2 lžícekoňaku
3/10 lbordeauxského vína
1/8 lomáčky bílé velouté
zelená petrželka
trochu tymiánu
zelená petrželka
mletý pepř
sůl

Postup:

1. V hlubším hrnci rozpustíme máslo, do něho vložíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostečky nakrájenou šunku, tymián, bobkový list, zakryjeme pokličkou a udusíme doměkka
2. Pak přidáme protlak z rajčat, přilijeme víno, vše přivedeme do varu, dáme do toho důkladně očištěné a omyté raky hřbetem vzhůru, osolíme, opepříme a zakryté asi čtvrt hodiny dusíme
3. Ke konci dušení přelijeme raky koňakem a dodusíme
4. Udušené raky přendáme do hlubší porcelánové mísy a zakryjeme je pokličkou, aby zůstali horcí
5. Šťávu z udušených raků jakož i zeleninu a šunku, sítem prolisujeme, zahustíme bílou omáčkou, pak trochu zavaříme, přidáme jemně rozsekanou zelenou petržel a takto upravenou omáčku podáváme k rakům zvlášť v omáčníku.

Doporučení:

Příloha: Dušená rýže.

Poznámka:

Omáčka bílá veluté:1. Do hotové světlé základní omáčky přidáme 2 ks žloutků rozmíchané ve 100 ml smetany 2. Omáčku pak ochutíme několika kapkami citrónu. Omáčka světlá základní: 1. Rozpustíme 40 g másla, přidáme 40 g mouky a mícháme, až jíška nabude světlé barvy2. Pomalu, za stálého míchání zaléváme vývarem3. Povaříme 20 minut a nakonec omáčku opepříme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy