REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Quiche

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč z Francie z oblasti Alsaska – Lotrinska.


Ingredience:
300 gšpaldové mouky (celozrnná mouka)
125 gmásla
100 mlvlažné vody
špetka soli
Náplň:
150 gslaniny
250 ghusté kysané smetany (créme fraiche)
150 gstrouhaného tvrdého sýra (goudy)
2 ksžloutků
6 ksvelkých cibulí
špetka provensálského koření
olej na smažení
mletý pepř
sůl
koláčová zapékací formy

Postup:

1. Z mouky, vlažné vody, másla a soli vypracujeme vláčné těsto které necháme na chladném místě uležet nejméně 1 hodinu, klidně i přes noc
2. Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na hrubší plátky
3. V pánvi rozehřejeme olej a cibulové plátky na něm orestujeme, během smažení přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, když nám cibule začne zlátnout, tak ji odstavíme a necháme prochladnout
4. Do mísy přemístíme všechnu osmaženou cibuli se slaninou, nejlépe pomocí děrované naběračky a tak odstraníme přebytečný tuk, osolíme, opepříme a přidáme špetku provensálského koření, necháme zchladnout
5. Nyní si připravíme těsto do koláčové zapékací formy; vál či pracovní desku lehce pomoučíme a připravené těsto za pomoci válečku vyválíme na výšku cca 4 mm, vezmeme formu na koláč a vrchní stranou ji obtiskneme na vyválené těsto
6. Přitlačíme a ostré hrany nám naznačí těstové kolo, od kterého snadno odtrhneme všechny přebytky těsta
7. Formu lehce potřeme olejem a vložíme do ní vytvarované těsto, ze zbytků těsta vytvarujeme tenký váleček a utvořím z něj hrany koláče, které zlehka přimáčkneme ke spodní části, spodní část těsta propícháme na několika místech ostrými hroty vidličky, aby se těsto při pečení nezvedalo
8. Troubu předehřejeme na 180 °C
9. Nyní doděláme cibulovou směs; nastrouháme tvrdý sýr na hrubém struhadle, do cibulové směsi přidáme créme fraiche (hustou kysanou smetanu např. Rama cremefine), 2 žloutky a promícháme
10. Nakonec zlehka vmícháme sýr a takto připravenou hmotu nalijeme na koláčový korpus a strčíme do předehřáté trouby
11. Pečeme 35 minut, upečený koláč vyndáme a necháme mírně zchladnout, do 10 minut se horký sýr zatáhne a koláč se tím zpevní.

Doporučení:

Podáváme teplý nebo studený nejlépe s alsaským bílým vínem, např. Rieslingem.

Poznámka:

Místo špaldové mouky lze použít i mouku hladkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy