REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Quiche

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný koláč z Francie z oblasti Alsaska – Lotrinska.


Ingredience:
300 gšpaldové mouky (celozrnná mouka)
125 gmásla
100 mlvlažné vody
špetka soli
Náplň:
150 gslaniny
250 ghusté kysané smetany (créme fraiche)
150 gstrouhaného tvrdého sýra (goudy)
2 ksžloutků
6 ksvelkých cibulí
špetka provensálského koření
olej na smažení
mletý pepř
sůl
koláčová zapékací formy

Postup:

1. Z mouky, vlažné vody, másla a soli vypracujeme vláčné těsto které necháme na chladném místě uležet nejméně 1 hodinu, klidně i přes noc
2. Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na hrubší plátky
3. V pánvi rozehřejeme olej a cibulové plátky na něm orestujeme, během smažení přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, když nám cibule začne zlátnout, tak ji odstavíme a necháme prochladnout
4. Do mísy přemístíme všechnu osmaženou cibuli se slaninou, nejlépe pomocí děrované naběračky a tak odstraníme přebytečný tuk, osolíme, opepříme a přidáme špetku provensálského koření, necháme zchladnout
5. Nyní si připravíme těsto do koláčové zapékací formy; vál či pracovní desku lehce pomoučíme a připravené těsto za pomoci válečku vyválíme na výšku cca 4 mm, vezmeme formu na koláč a vrchní stranou ji obtiskneme na vyválené těsto
6. Přitlačíme a ostré hrany nám naznačí těstové kolo, od kterého snadno odtrhneme všechny přebytky těsta
7. Formu lehce potřeme olejem a vložíme do ní vytvarované těsto, ze zbytků těsta vytvarujeme tenký váleček a utvořím z něj hrany koláče, které zlehka přimáčkneme ke spodní části, spodní část těsta propícháme na několika místech ostrými hroty vidličky, aby se těsto při pečení nezvedalo
8. Troubu předehřejeme na 180 °C
9. Nyní doděláme cibulovou směs; nastrouháme tvrdý sýr na hrubém struhadle, do cibulové směsi přidáme créme fraiche (hustou kysanou smetanu např. Rama cremefine), 2 žloutky a promícháme
10. Nakonec zlehka vmícháme sýr a takto připravenou hmotu nalijeme na koláčový korpus a strčíme do předehřáté trouby
11. Pečeme 35 minut, upečený koláč vyndáme a necháme mírně zchladnout, do 10 minut se horký sýr zatáhne a koláč se tím zpevní.

Doporučení:

Podáváme teplý nebo studený nejlépe s alsaským bílým vínem, např. Rieslingem.

Poznámka:

Místo špaldové mouky lze použít i mouku hladkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků