REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný máslový croissant

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké pečivo plněné čokoládou, či různými marmeládami, se hodí nejlépe jako součást snídaňového menu spolu s dobrou kávou, kakaem …


Ingredience:
Rozpis na 12 větších, nebo 15 menších kusů:
500 gmouky 00
250 gdobře vychlazeného másla
60 gkrupicového cukru
30 gdroždí
50 mlmléka
4 ksvejce
mouka na podsypání
špetka soli

Postup:

1. Mouku promíchanou se solí prosejeme do větší mísy, přidáme droždí, cukr a 2 ks celá vejce a 1 ks žloutek, nakonec do směsi nalijeme mléko, zpracujte nejprve vařečkou a potom i rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky, kdo má robota, uhněte těsto přímo v robotu
2. Těsto zpracujeme do pružné konzistence, pak mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 15 minut odpočívat
3. Dobře vychlazené máslo rozbalíme, ale necháme ležet na obale, hojně poprášíme moukou a pomocí válečku máslo rozválíme na placku
4. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí máslo vtlačíme do těsta, odstraníme obal a máslo prsty roztlačíme na placku vysokou asi 1/
2 cm, těsto pak přeložíme přes střed másla jako obálku a necháme 30 minut odpočívat v chladu
5. Odpočinuté těsto rozválíme válečkem nejlépe od středu a švy nahoru, aby se máslo spojilo s těstem, placku přeložíme na půl, jako knihu a opět dáme na 30 minut do chladu
6. Pokračujeme v rozválení těsta; těsto v tomto momentě rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (těsto přeložíme nejdříve z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme opět do lednice, tentokrát na 60 minut
7. Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly “na boku”, a znovu ho rozválíme, opět od středu k okrajům, na dlouhý pruh, složení pak probíhá stejně, a opět dáme vychladit, postup opakujeme 3x!, poslední rozválený pruh však už neskládáme
8. Šikmými řezy nyní rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů a aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, uděláme asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníčku
9. Na každý trojúhelníček dáme po lžičce džemu, marmelády nebo mírně rozpuštěné čokolády a vymodelujeme potřebný tvar; od naříznuté strany rolujeme směrem ke špičce, při první otočce přidržíme cípy od sebe, srolované croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
10. Hotové sladké rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 45 minut kynout
11. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme dozlatova, tedy asi 15 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy