REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný máslový croissant

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké pečivo plněné čokoládou, či různými marmeládami, se hodí nejlépe jako součást snídaňového menu spolu s dobrou kávou, kakaem …


Ingredience:
Rozpis na 12 větších, nebo 15 menších kusů:
500 gmouky 00
250 gdobře vychlazeného másla
60 gkrupicového cukru
30 gdroždí
50 mlmléka
4 ksvejce
mouka na podsypání
špetka soli

Postup:

1. Mouku promíchanou se solí prosejeme do větší mísy, přidáme droždí, cukr a 2 ks celá vejce a 1 ks žloutek, nakonec do směsi nalijeme mléko, zpracujte nejprve vařečkou a potom i rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky, kdo má robota, uhněte těsto přímo v robotu
2. Těsto zpracujeme do pružné konzistence, pak mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 15 minut odpočívat
3. Dobře vychlazené máslo rozbalíme, ale necháme ležet na obale, hojně poprášíme moukou a pomocí válečku máslo rozválíme na placku
4. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí máslo vtlačíme do těsta, odstraníme obal a máslo prsty roztlačíme na placku vysokou asi 1/
2 cm, těsto pak přeložíme přes střed másla jako obálku a necháme 30 minut odpočívat v chladu
5. Odpočinuté těsto rozválíme válečkem nejlépe od středu a švy nahoru, aby se máslo spojilo s těstem, placku přeložíme na půl, jako knihu a opět dáme na 30 minut do chladu
6. Pokračujeme v rozválení těsta; těsto v tomto momentě rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (těsto přeložíme nejdříve z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme opět do lednice, tentokrát na 60 minut
7. Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly “na boku”, a znovu ho rozválíme, opět od středu k okrajům, na dlouhý pruh, složení pak probíhá stejně, a opět dáme vychladit, postup opakujeme 3x!, poslední rozválený pruh však už neskládáme
8. Šikmými řezy nyní rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů a aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, uděláme asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníčku
9. Na každý trojúhelníček dáme po lžičce džemu, marmelády nebo mírně rozpuštěné čokolády a vymodelujeme potřebný tvar; od naříznuté strany rolujeme směrem ke špičce, při první otočce přidržíme cípy od sebe, srolované croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
10. Hotové sladké rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 45 minut kynout
11. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme dozlatova, tedy asi 15 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy