REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný máslový croissant

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké pečivo plněné čokoládou, či různými marmeládami, se hodí nejlépe jako součást snídaňového menu spolu s dobrou kávou, kakaem …


Ingredience:
Rozpis na 12 větších, nebo 15 menších kusů:
500 gmouky 00
250 gdobře vychlazeného másla
60 gkrupicového cukru
30 gdroždí
50 mlmléka
4 ksvejce
mouka na podsypání
špetka soli

Postup:

1. Mouku promíchanou se solí prosejeme do větší mísy, přidáme droždí, cukr a 2 ks celá vejce a 1 ks žloutek, nakonec do směsi nalijeme mléko, zpracujte nejprve vařečkou a potom i rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky, kdo má robota, uhněte těsto přímo v robotu
2. Těsto zpracujeme do pružné konzistence, pak mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 15 minut odpočívat
3. Dobře vychlazené máslo rozbalíme, ale necháme ležet na obale, hojně poprášíme moukou a pomocí válečku máslo rozválíme na placku
4. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí máslo vtlačíme do těsta, odstraníme obal a máslo prsty roztlačíme na placku vysokou asi 1/
2 cm, těsto pak přeložíme přes střed másla jako obálku a necháme 30 minut odpočívat v chladu
5. Odpočinuté těsto rozválíme válečkem nejlépe od středu a švy nahoru, aby se máslo spojilo s těstem, placku přeložíme na půl, jako knihu a opět dáme na 30 minut do chladu
6. Pokračujeme v rozválení těsta; těsto v tomto momentě rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (těsto přeložíme nejdříve z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme opět do lednice, tentokrát na 60 minut
7. Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly “na boku”, a znovu ho rozválíme, opět od středu k okrajům, na dlouhý pruh, složení pak probíhá stejně, a opět dáme vychladit, postup opakujeme 3x!, poslední rozválený pruh však už neskládáme
8. Šikmými řezy nyní rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů a aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, uděláme asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníčku
9. Na každý trojúhelníček dáme po lžičce džemu, marmelády nebo mírně rozpuštěné čokolády a vymodelujeme potřebný tvar; od naříznuté strany rolujeme směrem ke špičce, při první otočce přidržíme cípy od sebe, srolované croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
10. Hotové sladké rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 45 minut kynout
11. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme dozlatova, tedy asi 15 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy