REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný máslový croissant

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké pečivo plněné čokoládou, či různými marmeládami, se hodí nejlépe jako součást snídaňového menu spolu s dobrou kávou, kakaem …


Ingredience:
Rozpis na 12 větších, nebo 15 menších kusů:
500 gmouky 00
250 gdobře vychlazeného másla
60 gkrupicového cukru
30 gdroždí
50 mlmléka
4 ksvejce
mouka na podsypání
špetka soli

Postup:

1. Mouku promíchanou se solí prosejeme do větší mísy, přidáme droždí, cukr a 2 ks celá vejce a 1 ks žloutek, nakonec do směsi nalijeme mléko, zpracujte nejprve vařečkou a potom i rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky, kdo má robota, uhněte těsto přímo v robotu
2. Těsto zpracujeme do pružné konzistence, pak mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 15 minut odpočívat
3. Dobře vychlazené máslo rozbalíme, ale necháme ležet na obale, hojně poprášíme moukou a pomocí válečku máslo rozválíme na placku
4. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí máslo vtlačíme do těsta, odstraníme obal a máslo prsty roztlačíme na placku vysokou asi 1/
2 cm, těsto pak přeložíme přes střed másla jako obálku a necháme 30 minut odpočívat v chladu
5. Odpočinuté těsto rozválíme válečkem nejlépe od středu a švy nahoru, aby se máslo spojilo s těstem, placku přeložíme na půl, jako knihu a opět dáme na 30 minut do chladu
6. Pokračujeme v rozválení těsta; těsto v tomto momentě rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (těsto přeložíme nejdříve z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme opět do lednice, tentokrát na 60 minut
7. Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly “na boku”, a znovu ho rozválíme, opět od středu k okrajům, na dlouhý pruh, složení pak probíhá stejně, a opět dáme vychladit, postup opakujeme 3x!, poslední rozválený pruh však už neskládáme
8. Šikmými řezy nyní rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů a aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, uděláme asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníčku
9. Na každý trojúhelníček dáme po lžičce džemu, marmelády nebo mírně rozpuštěné čokolády a vymodelujeme potřebný tvar; od naříznuté strany rolujeme směrem ke špičce, při první otočce přidržíme cípy od sebe, srolované croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
10. Hotové sladké rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 45 minut kynout
11. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme dozlatova, tedy asi 15 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy