REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný máslový croissant

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké pečivo plněné čokoládou, či různými marmeládami, se hodí nejlépe jako součást snídaňového menu spolu s dobrou kávou, kakaem …


Ingredience:
Rozpis na 12 větších, nebo 15 menších kusů:
500 gmouky 00
250 gdobře vychlazeného másla
60 gkrupicového cukru
30 gdroždí
50 mlmléka
4 ksvejce
mouka na podsypání
špetka soli

Postup:

1. Mouku promíchanou se solí prosejeme do větší mísy, přidáme droždí, cukr a 2 ks celá vejce a 1 ks žloutek, nakonec do směsi nalijeme mléko, zpracujte nejprve vařečkou a potom i rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky, kdo má robota, uhněte těsto přímo v robotu
2. Těsto zpracujeme do pružné konzistence, pak mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 15 minut odpočívat
3. Dobře vychlazené máslo rozbalíme, ale necháme ležet na obale, hojně poprášíme moukou a pomocí válečku máslo rozválíme na placku
4. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí máslo vtlačíme do těsta, odstraníme obal a máslo prsty roztlačíme na placku vysokou asi 1/
2 cm, těsto pak přeložíme přes střed másla jako obálku a necháme 30 minut odpočívat v chladu
5. Odpočinuté těsto rozválíme válečkem nejlépe od středu a švy nahoru, aby se máslo spojilo s těstem, placku přeložíme na půl, jako knihu a opět dáme na 30 minut do chladu
6. Pokračujeme v rozválení těsta; těsto v tomto momentě rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (těsto přeložíme nejdříve z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme opět do lednice, tentokrát na 60 minut
7. Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly “na boku”, a znovu ho rozválíme, opět od středu k okrajům, na dlouhý pruh, složení pak probíhá stejně, a opět dáme vychladit, postup opakujeme 3x!, poslední rozválený pruh však už neskládáme
8. Šikmými řezy nyní rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů a aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, uděláme asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníčku
9. Na každý trojúhelníček dáme po lžičce džemu, marmelády nebo mírně rozpuštěné čokolády a vymodelujeme potřebný tvar; od naříznuté strany rolujeme směrem ke špičce, při první otočce přidržíme cípy od sebe, srolované croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
10. Hotové sladké rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 45 minut kynout
11. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme dozlatova, tedy asi 15 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy