Chuťově velmi jemná příloha vhodná třeba k rybě, drůbeži nebo jen tak, samotný chod servírovaný posypaný orestovanou zeleninou.
Ingredience:
400 g | řapíkatého celeru |
200 g | brambor |
1 lžíce | sladké smetany |
1 lžíce | másla |
1 ks | mrkve |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Z řapíků odstraníme zdřevnatělé konce, nakrájíme na 2 cm špalíčky
- Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky
- V hrnci rozehřejeme máslo, nasypeme špalíčky celeru, kostky brambor, osolíme, opepříme, za občasného promíchání 5 minut restujeme
- Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do měkka
- Sundáme poklici, vydusíme přebytečnou vodu a směs rozmixujeme na hladký krém, zjemníme smetanou
- Pyré podáváme posypané orestovanými kroužky pórku a kolečky mrkve.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika