Co tak si na “Velký pátek” připravit pstruha na pánvi a servírovat ho se špenátem a lahodnou omáčkou z červeného vína a dalších surovin? Servírovat k této dobrotě můžete například lehčí ovocnější mladé červené víno nebo suchá růžová vína, odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe či Svatovavřinecké…
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Ryba: | |
4 ks | filety z pstruha (á 200 g) |
4 lžíce | olivového oleje |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Špenát: | |
150 g | špenátových listů |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | cibule |
2 lžíce | olivového oleje |
sůl | |
Omáčka: | |
150 ml | suchého červeného vína |
3 ks | lístky šalvěje |
1 ks | červená cibule |
2 lžíce | vinného sirupu nebo 1 lžička medu |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | kuliček černého pepře |
1 hrst | hladkolisté petržele podle chuti |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
- Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
- Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
- Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová