REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pot au feu (čti: potofé)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ztělesněním francouzské rodinné kuchyně je Pot au feu, což je snad nejslavnější jídlo Francie. Jedná se o hutný vývar z minimálně dvou druhů masa, zeleniny a vnitřností.


Ingredience:
600 ghovězího žebra (nebo 600 g hovězího žebra a 300 g zadního hovězího masa)
150 gmorkových kostí
60 ghovězích jater
1,5 lvody
1 ksvelkého pórku
1 ksmalé mrkve
1 kscibule
1 ksrajčete
2 kshřebíčku
drůbky z 1 kuřete
kousek brukve
kousek celeru
malý bobkový list
snítka petrželky
tymián
sůl

Postup:

1. Maso svážeme nití do vhodného tvaru, morkovou kost zavážeme do bílého plátna
2. Očištěný pórek svážeme do svazečku s celerem, rajče rozkrojíme na půlku, hřebíček zapíchneme do cibule, petrželku svážeme spolu s kořením
3. Maso a drůbky zalijeme studenou vodou a velmi pomalu zahříváme téměř k varu, šedou pěnu sbíráme, ale bílou pěnu ponecháme v polévce
4. Přidáme zeleninu, svazek koření, sůl a vaříme velmi mírným varem pod pokličkou asi 3 hodiny
5. Přidáme morkovou kost, játra a vaříme dále půl hodiny
6. Z polévky odstraníme tuk, vývar scedíme přes cedník, do kterého jsme dali navlhčenou utěrku a podle potřeby přisolíme
7. Maso a zeleninu servírujeme nakrájené na kousky, vývar podáváme zvlášť v miskách s vařenými těstovinami, s rýží nebo s osmaženými plátky bílého chleba.

Doporučení:

Morek můžeme namazat na krajíček opečeného chleba, pórek a mrkev nakrájíme na kousky a podáváme k polévce zvlášť.

Poznámka:

Hlavně se nehádejte, které ingredience patří do pravého Pot au feu, protože tohoto receptu existuje snad tisíce variací!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy