Sušenky vypadající, jako by se nepovedly, ale opak bývá pravdou, jsou chutné a prasklinky jim sluší.
Ingredience:
Suroviny na 25 sušenek: | |
70 g | moučkového cukru |
50 g | hladké mouky |
25 g | kakaa (doporučuji kvalitní s vyšším podílem kakaového másla) |
25 g | změklého másla |
3 lžičky | pomerančové kůry nebo pomerančových vloček |
1 lžička | pomerančového likéru nebo pomerančové šťávy |
½ lžičky | prášku do pečiva |
moučkový cukr na obalování | |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Pomeranč omyjeme, odrhneme kartáčkem a přelijeme 3x vařící vodou, aby se zbavil voskování a chemikálií, oranžovou část kůry ostrouháme na jemném struhadle
2. Mouku prosejeme s kakaem, práškem do pečiva a 70 g moučkového cukru, přidáme jedno rozšlehané vejce, máslo, pomerančové vločky nebo kůru a likér nebo šťávu, vypracujeme těsto, které je hodně lepivé, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce
3. Vychlazené těsto rozdělíme na 25 částí, vytváříme z nich kuličky, které ihned obalujeme v silné vrstvě prosátého moučkového cukru, kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem ve velkých rozestupech, během pečení hodně naskočí
4. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, necháme je částečně vychladnout na plechu a poté je přeneseme na rošt
5. V uzavřené nádobě vydrží asi 7 dnů.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Barbora Jollinka Charvátová