REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomerančové kuře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V destilátu naložené kousky kuřete, obalené ve škrobu, blanšírované, orestované s pomerančovou kůrou a nakonec prohřáté v pikantní omáčce, servírované studené jako předkrm. Recept z pořadu VIP Prostřeno, od pana Petra Kotvalda.


Ingredience:
4 ksprsní řízky nebo vykoštěné nohy kuřete
1 kspomeranče
0,5 lkuřecího vývaru
0,25 ldezertního vína
0,25 ldestilátu (vodka nebo jiná čistá lihovina)
2 lžícecukru
1-2 lžíceglutamanu sodného
1 lžícesojové omáčky
chilli koření
škrob
pepř
sůl

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, v misce je zalijeme destilátem a necháme nejméně 4-5 hodin, nejlépe však přes noc marinovat
2. Naložené kuřecí scedíme, maso lehce osušíme, zaprášíme škrobem a blanšírujeme na hodně rozpáleném oleji (necháme jen chvíli opéci, pak kousky ihned vytáhneme)
3. Scedíme olej a maso vrátíme zpět na pánev, přidáme na malinké kousky oloupanou vrchní vrstvu kůry z pomeranče a na zbytkovém tuku chvíli restujeme
4. Pomerančovou kůru i s opečeným masem zalijeme připravenou zálivkou vytvořenou z vývaru, desertního vína, škrobu, tmavé sójové omáčky, glutamanu, špetky soli, cukru a chilli (poměry jsou dány praxí a podle chuti, lze je tedy přizpůsobit svým chuťovým buňkám), za mírného probublávání necháme tekutinu částečně odpařit
5. Pokrm sundáme ze zdroje tepla, necháme vychladnout, vzniklou směs vložíme na 12 hodin do lednice
6. Pomerančové kuře servírujeme jako studený předkrm nejlépe s čerstvým pečivem.

Doporučení:

Pokud se omáčka díky škrobu v lednici zahustí příliš, přidáme před servírováním 2-3 lžíce teplé vody, směs rozmícháme a přebytečnou omáčku scedíme.

Poznámka:

Glutaman sodný – adži no moto: “Adži no moto” znamená znamená v doslovném překladu “původ chuti”. Glutaman sodný je bílkovinový výtažek, který nemá sám o sobě chuť, má však tu vlastnost, že každou chuť zvýrazňuje. Je vhodné používat tento přípravek i při nakládání masa, protože chuť masa zvýrazní. Při vaření se přidává prášek až ke konci, aby se jeho vlastnosti neznehodnotily dlouhým vařením. Blanšírovat: Spařovat nebo předvářet. Krátké ponoření potraviny do vroucí tekutiny (spaření).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy