REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomerančové kuře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V destilátu naložené kousky kuřete, obalené ve škrobu, blanšírované, orestované s pomerančovou kůrou a nakonec prohřáté v pikantní omáčce, servírované studené jako předkrm. Recept z pořadu VIP Prostřeno, od pana Petra Kotvalda.


Ingredience:
4 ksprsní řízky nebo vykoštěné nohy kuřete
1 kspomeranče
0,5 lkuřecího vývaru
0,25 ldezertního vína
0,25 ldestilátu (vodka nebo jiná čistá lihovina)
2 lžícecukru
1-2 lžíceglutamanu sodného
1 lžícesojové omáčky
chilli koření
škrob
pepř
sůl

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, v misce je zalijeme destilátem a necháme nejméně 4-5 hodin, nejlépe však přes noc marinovat
2. Naložené kuřecí scedíme, maso lehce osušíme, zaprášíme škrobem a blanšírujeme na hodně rozpáleném oleji (necháme jen chvíli opéci, pak kousky ihned vytáhneme)
3. Scedíme olej a maso vrátíme zpět na pánev, přidáme na malinké kousky oloupanou vrchní vrstvu kůry z pomeranče a na zbytkovém tuku chvíli restujeme
4. Pomerančovou kůru i s opečeným masem zalijeme připravenou zálivkou vytvořenou z vývaru, desertního vína, škrobu, tmavé sójové omáčky, glutamanu, špetky soli, cukru a chilli (poměry jsou dány praxí a podle chuti, lze je tedy přizpůsobit svým chuťovým buňkám), za mírného probublávání necháme tekutinu částečně odpařit
5. Pokrm sundáme ze zdroje tepla, necháme vychladnout, vzniklou směs vložíme na 12 hodin do lednice
6. Pomerančové kuře servírujeme jako studený předkrm nejlépe s čerstvým pečivem.

Doporučení:

Pokud se omáčka díky škrobu v lednici zahustí příliš, přidáme před servírováním 2-3 lžíce teplé vody, směs rozmícháme a přebytečnou omáčku scedíme.

Poznámka:

Glutaman sodný – adži no moto: “Adži no moto” znamená znamená v doslovném překladu “původ chuti”. Glutaman sodný je bílkovinový výtažek, který nemá sám o sobě chuť, má však tu vlastnost, že každou chuť zvýrazňuje. Je vhodné používat tento přípravek i při nakládání masa, protože chuť masa zvýrazní. Při vaření se přidává prášek až ke konci, aby se jeho vlastnosti neznehodnotily dlouhým vařením. Blanšírovat: Spařovat nebo předvářet. Krátké ponoření potraviny do vroucí tekutiny (spaření).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy