REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomerančové kuře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V destilátu naložené kousky kuřete, obalené ve škrobu, blanšírované, orestované s pomerančovou kůrou a nakonec prohřáté v pikantní omáčce, servírované studené jako předkrm. Recept z pořadu VIP Prostřeno, od pana Petra Kotvalda.


Ingredience:
4 ksprsní řízky nebo vykoštěné nohy kuřete
1 kspomeranče
0,5 lkuřecího vývaru
0,25 ldezertního vína
0,25 ldestilátu (vodka nebo jiná čistá lihovina)
2 lžícecukru
1-2 lžíceglutamanu sodného
1 lžícesojové omáčky
chilli koření
škrob
pepř
sůl

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, v misce je zalijeme destilátem a necháme nejméně 4-5 hodin, nejlépe však přes noc marinovat
2. Naložené kuřecí scedíme, maso lehce osušíme, zaprášíme škrobem a blanšírujeme na hodně rozpáleném oleji (necháme jen chvíli opéci, pak kousky ihned vytáhneme)
3. Scedíme olej a maso vrátíme zpět na pánev, přidáme na malinké kousky oloupanou vrchní vrstvu kůry z pomeranče a na zbytkovém tuku chvíli restujeme
4. Pomerančovou kůru i s opečeným masem zalijeme připravenou zálivkou vytvořenou z vývaru, desertního vína, škrobu, tmavé sójové omáčky, glutamanu, špetky soli, cukru a chilli (poměry jsou dány praxí a podle chuti, lze je tedy přizpůsobit svým chuťovým buňkám), za mírného probublávání necháme tekutinu částečně odpařit
5. Pokrm sundáme ze zdroje tepla, necháme vychladnout, vzniklou směs vložíme na 12 hodin do lednice
6. Pomerančové kuře servírujeme jako studený předkrm nejlépe s čerstvým pečivem.

Doporučení:

Pokud se omáčka díky škrobu v lednici zahustí příliš, přidáme před servírováním 2-3 lžíce teplé vody, směs rozmícháme a přebytečnou omáčku scedíme.

Poznámka:

Glutaman sodný – adži no moto: “Adži no moto” znamená znamená v doslovném překladu “původ chuti”. Glutaman sodný je bílkovinový výtažek, který nemá sám o sobě chuť, má však tu vlastnost, že každou chuť zvýrazňuje. Je vhodné používat tento přípravek i při nakládání masa, protože chuť masa zvýrazní. Při vaření se přidává prášek až ke konci, aby se jeho vlastnosti neznehodnotily dlouhým vařením. Blanšírovat: Spařovat nebo předvářet. Krátké ponoření potraviny do vroucí tekutiny (spaření).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy