REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pomerančové kuře

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V destilátu naložené kousky kuřete, obalené ve škrobu, blanšírované, orestované s pomerančovou kůrou a nakonec prohřáté v pikantní omáčce, servírované studené jako předkrm. Recept z pořadu VIP Prostřeno, od pana Petra Kotvalda.


Ingredience:
4 ksprsní řízky nebo vykoštěné nohy kuřete
1 kspomeranče
0,5 lkuřecího vývaru
0,25 ldezertního vína
0,25 ldestilátu (vodka nebo jiná čistá lihovina)
2 lžícecukru
1-2 lžíceglutamanu sodného
1 lžícesojové omáčky
chilli koření
škrob
pepř
sůl

Postup:

1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, v misce je zalijeme destilátem a necháme nejméně 4-5 hodin, nejlépe však přes noc marinovat
2. Naložené kuřecí scedíme, maso lehce osušíme, zaprášíme škrobem a blanšírujeme na hodně rozpáleném oleji (necháme jen chvíli opéci, pak kousky ihned vytáhneme)
3. Scedíme olej a maso vrátíme zpět na pánev, přidáme na malinké kousky oloupanou vrchní vrstvu kůry z pomeranče a na zbytkovém tuku chvíli restujeme
4. Pomerančovou kůru i s opečeným masem zalijeme připravenou zálivkou vytvořenou z vývaru, desertního vína, škrobu, tmavé sójové omáčky, glutamanu, špetky soli, cukru a chilli (poměry jsou dány praxí a podle chuti, lze je tedy přizpůsobit svým chuťovým buňkám), za mírného probublávání necháme tekutinu částečně odpařit
5. Pokrm sundáme ze zdroje tepla, necháme vychladnout, vzniklou směs vložíme na 12 hodin do lednice
6. Pomerančové kuře servírujeme jako studený předkrm nejlépe s čerstvým pečivem.

Doporučení:

Pokud se omáčka díky škrobu v lednici zahustí příliš, přidáme před servírováním 2-3 lžíce teplé vody, směs rozmícháme a přebytečnou omáčku scedíme.

Poznámka:

Glutaman sodný – adži no moto: “Adži no moto” znamená znamená v doslovném překladu “původ chuti”. Glutaman sodný je bílkovinový výtažek, který nemá sám o sobě chuť, má však tu vlastnost, že každou chuť zvýrazňuje. Je vhodné používat tento přípravek i při nakládání masa, protože chuť masa zvýrazní. Při vaření se přidává prášek až ke konci, aby se jeho vlastnosti neznehodnotily dlouhým vařením. Blanšírovat: Spařovat nebo předvářet. Krátké ponoření potraviny do vroucí tekutiny (spaření).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy