Penízovka sametonohá – Flammulina velutipes, je houbička, která vyrůstá v zimních měsících. Můžeme se s ní setkat do jara velmi často na dřevě listnáčů. Sbírají se pouze kloboučky, nožky jsou moc houževnaté. Vhodný druh do polévek, pomazánek, také se hodí pod maso. Penízovka má prokazatelné léčivé účinky!
Ingredience:
150 g | penízovky sametonohé |
1 ks (250-300 g) | cuketa |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | červená paprika |
1 lžíce | strouhaného sýru |
1 lžička | thajské sladké chilli omáčky |
máslo | |
kmín | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Cuketu i se slupkou nastrouháme na hrubé nudličky, posypeme solí, necháme ,,vyplakat”.
- Penízovky očistíme, nakrájíme na kousky, na másle podusíme do měkka, osolíme, okmínujeme, podušené houby odložíme stranou.
- Z cukety slijeme vodu, v pánvi rozpustíme olej, přidáme nastrouhanou cuketu, na drobné kostičky nakrájenou papriku, za občasného míchání podusíme do měkka.
- K podušené zelenině přidáme dušené penízovky, dále thajskou chilli omáčku, rozetřený česnek, krátce prohřejeme.
- Horkou směs klademe například na opečené plátky toastového chleba.
Penízovky lze nahradit v tomto receptu i jiným druhem hub.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek