Málokterá potravina dokáže lidi tak rozdělit na dva nesmiřitelné tábory jako červená řepa. Zelenina plná železa a celé řady prospěšných látek. Jedni na ni nedají dopustit, druzí zase mají pocit, že ji ani nemohou vložit do úst. A přitom je to možná jenom proto, že ještě neochutnali žádný recept, který by byl tak lahodný jako naše pomazánka. Kromě červené řepy najdete v pomazánce také žervé ze středočeské farmy Bio Vavřinec a Kosař. To, že je opravdu kvalitní, dokazuje čerstvé ocenění značkou Regionální potravina.
Ingredience:
300 g | vařené řepy |
125 g | Žervé například z farmy Bio Vavřinec a Kosař |
100 g | čerstvého kozího sýra |
vlašské ořechy | |
cukr krupice | |
med | |
sůl |
Postup:
- Vařenou řepu nastrouháme nahrubo.
- Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady a vše smícháme. Dochutíme octem, medem, solí a pepřem.
- Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy. Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.
- Pomazánku servírujeme například na plátcích čerstvého chleba doplněné o několik karamelizovaných ořechů.
Recept k článku: Recepty ze surovin ze sousedství
Poznámka:Zdroj textu i fotografie: www.regionalnipotravina.cz