Pomalu pečená kachna, v tomto případě částečně ve vlastním tuku, pečená 5-6 hodin na 130 °C. Je to delikatesa, velmi jemné a lahodné masíčko. Nejlépe je si kachnu připravit den předem, večer a druhý den ji péci již od rána. Na oběd bude hotová.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
1 ks | kachny o váze cca 2 kg |
6 ks | stroužků nejlépe českého česneku |
2 ks | pomeranče |
2 ks | cibule |
pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Z dobře očištěné kachny odřízneme přebytečný tuk a obereme zbytek brk
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, dobře omyté pomeranče nakrájíme také na čtvrtky, stroužky česneku oloupáme
3. Do dutiny kachny vetřeme pepř a sůl, vložíme do ní čtvrtky cibulí a pomerančů, dva stroužky česneku
4. Kachnu na několika místech propíchneme nožem, aby z ní mohl vytékat podkožní tuk a maso osolíme a opepříme i z venku
5. Kachnu položíme do pekáče prsy dolů, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme zaklopené asi 1 hodinu, po hodině maso vytáhneme a tuk slijeme do hrnce
6. Teplotu v troubě snížíme na 130 °C, kachnu položíme zpět do pekáče, nyní na záda, přiklopíme, dáme do trouby a pečeme další 3,5 hodiny
7. V této fázi přípravy maso odkryjeme, v troubě zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme ji asi 40 minut dozlatova
8. Upečenou kachnu necháme na prkénku 15 minut odpočinout, z pekáče opět slijeme všechno sádlo do hrnce, z těla kachny vyndáme pomeranče
9. Do hrnce se sádlem nalijeme 1/
2 hrnku vody a chvíli povaříme na sporáku, přitom do omáčky slijeme všechny přípečky z pekáče.
Slité sádlo nevyléváme, je výbornou pomazánkou na chleba, nebo jím můžeme omastit brambory.