Klasika, zavářka, která se používala většinou do polévek. Ovšem existuje i několik receptů na jiné pokrmy, než polévky, v kterých je polévková drobenka jako jedna ze surovin. Jed například o Ferble, recept z Plzeňska.
Ingredience:
80 g | hrubé mouky |
1 ks | větší vejce |
Postup:
1. Do mísy nasypeme hrubou mouku, do ní uděláme důlek a do něj pak vklepneme jedno větší vejce
2. Nejprve vejce zapracujeme do mouky vidličkou, potom čistýma rukama, hmota by se měla podobat klasické drobence na koláče
3. Hotovou drobenku můžeme usušit, nebo ji ihned použít dle příslušných receptur, pokud ji však použijeme jako zavářku do polévky, prostě ji do polévky nasypeme a chvíli povaříme.
Pokud je drobenka řídká a ve velkých kusech, přidáme mouku, naopak pokud je moc sypká a je v ní hodně nezapracované mouky, buď přidáme vejce a uděláme větší množství nebo drobenku prosijeme přes cedník s menšími oky.